TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chene, Le, Pierre Louis "Grégoire"

Geboortedatum:
14 juni 1900
Overlijdensdatum:
1979
Dienstnummer:
221029
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd begin mei 1942 boven Frankrijk afgeworpen als radiotelegrafist voor een groot netwerk in centraal Frankrijk en werkte ongeveer acht maanden lang in bijzonder moeeilijke omstandigheden. Vijandelijke tegenmaatregele waren uiterst streng en arrestaties vonden regelmatig plaats. De organisatie was in chaos en veel hing af van de standvastigheid van de radiotelegrafist. Hoewel hij gedwongen was zich voortdurend te verplaatsen, werkte hij onvermoeibaar door en onderhield gedurende een lange periode het contact met Londen.
Bij een gelegenheid werd vernomen dat de Duitsers 80 peilwagens in Lyon had gestationneerd en dat alle actieve zenders in de stad waren uitgepeild. Ondanks dat bleef Le Chene doorwerken. Zijn huis werd uiteindelijk overvallen maar door zijn koelbloedigheid en tegenwoordigheid van geest slaagde hij erin aan arrestatie te ontsnappen en verkaste naar een ander huis. Daar bleef hij doorwerken tot hij eind december 1942 werd gearresteerd terwijl hij aan het zenden was. Hij werd vrijgelaten en keerde op 12 mei 1945 naar Engeland terug.
Wegens zijn onwankelbare trouw, zijn plichtsbesef en zijn moed onder gevaar, woprdt geadviseerd Lt Le Chene te benoemen tot lid in de Order of the British Empire (Military Division).
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 16.6.45.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto