Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Claudius-Petit, Eugène

Geboortedatum:
22 mei 1907 (Angers, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
24 oktober 1989 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Van 1927 tot 1929 vervulde hij zijn militaire dienstplicht in een bedrijf van luchtvaartarbeiders in Versailles. Bevrijd van zijn militaire verplichtingen, schreef hij zich in voor avondlessen aan de Ecole Boulle en vervolgens aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in Parijs.

In 1934 werd Eugène Petit toegelaten tot de CAPES van tekenen en werd ze leraar aan het Lycée Ampère in Lyon. In 1939 werd hij gemobiliseerd in het Bron-Lyon Aviation Park als reserve sergeant-chef.

Hij hoorde de oproep van 18 juni en, resoluut de nederlaag weigerend, besloot hij zich bij het verzet aan te sluiten.

Hij nam contact op met de beweging "France Liberté" (toekomstige "Franc-Tireur") van zijn vriend Antoine Avinin en begon valse papieren en foto's te vervaardigen, folders en illegale kranten te verspreiden. Het zorgt ook voor de verspreiding van de krant Franc-Tireur in universitaire kringen.

Onder de naam "Claudius" verving Eugène Petit in mei 1942 de net gearresteerde Antoine Avinin in de stuurgroep van "Franc-Tireur". Vervolgens zorgde hij voor het transport van wapens en informatie en voor de contacten met de andere bewegingen, "Combat" en "Liberation" in de zuidelijke zone, "Lorraine" en "Resistance" in de noordelijke zone.

In 1943 richtte hij een clandestien fotolaboratorium op om Henri Gorce-Franklin, hoofd van het Gallia-netwerk, te helpen de door de United Resistance Movements (MUR) verzamelde informatie naar Londen te verzenden. Als lid van de stuurgroep van de MUR vertegenwoordigt hij "Franc-Tireur" op 27 mei 1943 tijdens de eerste vergadering van de Nationale Raad van het Verzet (CNR) in Parijs, onder voorzitterschap van Jean Moulin. Hij onderhoudt ook contacten met de verzetsbewegingen van krijgsgevangenen en zorgt ook voor jongeren door te werken voor de oprichting van de United Forces of Youth (FUJ).

In de nacht van 16 op 17 oktober 1943 vloog hij vanaf een vliegveld bij Mâcon naar Londen met generaal de Lattre de Tassigny en Jean Rosenthal, aan boord van een tweemotorige Lockheed-Hudson.

Vervolgens zetelt hij in de Raadgevende Vergadering van Algiers, waar hij "Franc-Tireur" vertegenwoordigt en de groep vertegenwoordigers van het verzet voorzit.

In 1945 was hij voorzitter van de Nationale Bevrijdingsbeweging (MLN) en onder dit label gekozen in de Grondwetgevende Vergadering.

Na de oorlog richtte hij de Democratische en Socialistische Unie van het Verzet (UDSR) op en stond hij voor parlementsverkiezingen. Hij was plaatsvervanger voor de Loire van 1946 tot 1955.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
19 oktober 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto