Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Clouët des Pesruches, Jean-François

Geboortedatum:
31 maart 1918 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
11 december 1957 (Vaulandry, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

In 1938 ging hij, net als zijn vader en grootvader, naar Saint-Cyr en koos hij voor de luchtvaart aan het einde van het eerste leerjaar.

Zijn trainingssessies waren lang en werden niet voltooid toen het debacle van 1940 toesloeg.

Daardoor kon hij, tegen zijn wens in, niet deelnemen aan luchtoperaties tegen de vijand.

Teruggetrokken naar Royan met een deel van de elementen van vliegschool nr. 101, werd hij uiteindelijk toegewezen aan Toulouse, om jonge rekruten van de luchtmacht op te leiden.

Maar hij aanvaardt de wapenstilstand niet en ontmoet in Cannes, in oktober 1940, Maurice Duclos, alias Saint-Jacques, die dan een van de allereerste agenten van de geheime diensten van Free France is die in Frankrijk optreden. Clouët des Pesruches tekende toen zijn officiële verloving met de Vrije Franse Strijdkrachten. Terwijl hij wachtte om Engeland te kunnen bereiken, kwam hij in contact met een verzetsnetwerk in de regio van Toulouse waaraan hij militaire informatie doorgaf.

Als actieve luitenant werd hij gedemobiliseerd met de ontbinding van het wapenstilstandsleger in december 1942.

In april 1943 ontwikkelde en leidde hij samen met een agent van een ontsnappingsroute door Spanje de ontsnapping aan de Spaanse grens, van tien vrijwilligers om zich bij de troepen van generaal de Gaulle te voegen. In de nacht van 28 april 1943 staken ze de Pyreneeën over en werden gearresteerd door de schutters en geïnterneerd in de Lérida-gevangenis. Jean-François Clouët des Pesruches en zijn kameraad Jacques Guérin, die zich voordoen als Canadese piloten, zullen hun vrijlating verkrijgen dankzij de snelle tussenkomst van de Britse consul in Spanje. De twee mannen werden op 5 mei 1943 vrijgelaten, doorkruisten Spanje en bereikten Gibraltar, vertrokken naar Groot-Brittannië. Na vijf dagen oversteken aan boord van een Amerikaans konvooi, ontschepen ze op 4 juni 1943 in Greenock, vanwaar ze Londen bereiken.

In een haast om de strijd aan te gaan, weigert Jean-François Clouët des Pesruches het idee van een lange training op de bases van de RAF en geeft hij er de voorkeur aan om te dienen bij het Centraal Bureau voor Inlichtingen en Actie (BCRA). Gezien zijn vaardigheden wordt hij aangesteld om de taken uit te voeren van Air Operations Manager voor regio M (Normandië, Bretagne, Anjou). Na verschillende stages in Britse kampen, sprong hij in de nacht van 16 op 17 augustus 1943 met twee metgezellen Frankrijk binnen.

Onder het pseudoniem "Galileo" slaagde hij erin om in een gevaarlijke regio, die niet erg gunstig was voor de organisatie van het verzet, een netwerk van afdelingsleiders en opvangcomités op te zetten, waardoor de introductie in Frankrijk van een zeer groot aantal officieren met een speciale missie en militaire afgevaardigden aangesteld door generaal de Gaulle, evenals bewapenings- en sabotageuitrusting bestemd voor het geheime leger en de eenheden van de maquis.

Zo zette hij in de nacht van 12 op 13 september 1943 in de regio Tours een bijzonder delicate landingsoperatie op voor drie Lysander-vliegtuigen. Deze operatie, met de codenaam "Aries", stelt 16 mensen in staat om in 9 minuten Londen te bereiken of in Frankrijk te landen. Een operatie die hij bij verschillende gelegenheden herhaalde, waardoor het mogelijk werd vele vertegenwoordigers die door het verzet waren gemandateerd of door de vijandelijke politie werden gezocht, naar Londen te vervoeren.

Na de arrestatie van Pierre Brossolette in Bretagne, is "Galileo" verantwoordelijk voor het organiseren van zijn ontsnapping uit de gevangenis van Rennes van waaruit hij helaas vierentwintig uur te vroeg naar Parijs wordt overgebracht.

In Parijs organiseerde hij na de arrestatie van zijn secretaresse Brigitte Friang een helpende hand in het Pitié-ziekenhuis waar zijn medewerker werd vastgehouden. Hij neemt persoonlijk het hoofd van de operatie die mislukt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Gegrild in de hoofdstad, ontsnapte hij ternauwernood aan verschillende arrestaties, werd hij uitgenodigd door zijn leiders, en in het bijzonder Jacques Chaban-Delmas, Nationaal Militair Afgevaardigde, om terug te keren naar Londen. In de nacht van 4 op 5 juni 1944 vloog hij aan boord van een Lysander en bereikte via Corsica en Algiers Engeland waar hij werd ontvangen door kolonel Passy en generaal de Gaulle.

Als vrijwilliger voor een nieuwe missie werd hij aangesteld om de functies van regionaal militair afgevaardigde voor Pays de Loire, Anjou en Normandië uit te voeren. "Orbite" werd in de nacht van 16 op 17 juli opnieuw geïntroduceerd in Frankrijk door een parachutesprong in de Sarthe en neemt deel aan maquisgevechten waaraan hij arm in hand deelneemt. De commandant "Orbite" installeert zijn pc in het familiekasteel van Turbilly in Maine-et-Loire waar zijn vader het lokale verzet zo goed mogelijk helpt.

In de tijd dat het 3e Amerikaanse leger van generaal Patton en het 9e Amerikaanse leger de vijand achtervolgden in de richting van Chartres en Orléans, was "Orbite" een waardevolle hulpbron om de flanken van de geallieerde legers te beschermen aan het hoofd van 2.500 FFI bewapend door de recente parachutes. door hem georganiseerde wapens.
Commandant Clouët des Pesruches kwam uit zijn schuilplaats en bevrijdde La Flèche op 10 augustus 1944.

In oktober 1944 werd hij benoemd tot lid van het kabinet van André Diethelm, minister van Oorlog en had hij de leiding over de integratie van de FFI in het reguliere leger.

Op 18 juni 1945 ontving hij op Place de la Concorde het Kruis van de Bevrijding uit handen van generaal de Gaulle.

Eind 1947 verliet hij het leger.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
24 maart 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto