TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Brehmstraße 84

Deze Stolpersteine ​​(struikelstenen) herdenken:

* Fritz Grunewald, geboren 1892, vluchtte 1936 naar België, geïnterneerd in Mechelen, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.
* Emmy Grunewald née Weisskopf, geboren 1894, vluchtte 1936 naar België, geïnterneerd in Mechelen, gedeporteerd 1943, vermoord in Auschwitz.

Fritz Grunewald diende in WOI. Hij en Emmy Weisskopf trouwden in 1919 en kregen drie kinderen. Zijn ijzergroothandel was succesvol. Maar in 1936 verliet Fritz, onder verdenking van de Gestapo, Duitsland, op zoek naar een plek voor zijn gezin. Hun zoon Klaus (15 jaar) ging naar Amsterdam om kunst te studeren. Hun dochters verlieten Düsseldorf ook: Lore (16) ging naar Berlijn om kinderopvang en verpleging te studeren, en Margot (10) ging bij haar grootmoeder in Wuppertal logeren. Emmy reisde en bezocht elk gezinslid.
Toen Fritz een plek en een werkvergunning vond in België, voegde Lore zich daar bij haar ouders. Toen ontdekte Emmy dat ze de papieren niet kon krijgen om haar moeder en Margot uit Duitsland te halen. Emmy en Margot liepen in 1939 de grens over en haar moeder bleef, slechts 5 maanden later stierf. Nadat Duitsland in mei 1940 België was binnengevallen, begonnen de problemen van de Grunewalds opnieuw. Vanaf 1942 doken ze onder. Alle drie de kinderen zaten veilig in een internaat dat voor velen werd gerund door een sympathieke directeur, Eugene Cougnet. Fritz en Emmy verhuisden weer in 1942. In juli 1943 werden ze gevonden en naar het doorgangskamp Mechelin / Mechelen gestuurd en van daaruit naar Auschwitz gedeporteerd.

Eugene Cougnet, leraar en lid van het Belgische verzet, werd in 1943 gedeporteerd en heeft de oorlog niet overleefd. Hij werd door Yad Vashem erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren. Zijn bescherming heeft de drie kinderen van Grunewald gered. Margot's dochter, Charlotte Massey, schreef het artikel waarop dit artikel is gebaseerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)