TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Beckerstraße 11

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt:

* Hermann Horn, geb. 1890, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, vermoord 11 december 1944.

Hermann en Anna Horn woonden in Keulen-Lindenthal, waar hun kinderen, Hannelore en Kurt, werden geboren. Later woonden ze in een dorp in Saksen, vervolgens zes maanden in Nederland, waarna ze verhuisden naar Chemnitz vanwege het werk van Hermann. Vanaf 1938 werden de kinderen gedwongen om Joodse scholen te bezoeken. Na Kristallnacht stuurden Hermann en Anna beide kinderen in januari 1939 naar Engeland met de hulp van Kindertransport.

Hermann en Anna bleven achter. Meer dan 3 jaar later werden ze allebei op 8 september 1942 vanuit Chemnitz naar Theresienstadt gedeporteerd. Hermann stierf 2 jaar later van verhongering en ziekte. Anna heeft het overleefd. Ze werd in februari 1945 meegenomen naar een "Vrijheidsvervoer" naar Zwitserland. Ongeveer een jaar later bracht het Rode Kruis haar naar Engeland om bij haar dochter te gaan wonen, die was getrouwd en Ann Cohen was geworden. Anna Horn woonde tot de dood in 1960 bij de Cohens in Engeland.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.820295, 12.911634