Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Malgré-Nous (Tegen Onze Wil) Straatsburg

Dit monument herdenkt de mannen van de regio Alsace-Lorraine die gedwongen werden ingelijfd in de Wehrmacht of de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze mannen werden Malgré-nous (Tegen onze wil) genoemd. Sommigen van hen werden ingezet bij misdaden tegen de Franse bevolking zoals bij Oradour-sur-Glane. De meeste werden ingezet aan het Oostfront, ongeveer 130.000 mannen werden hier ingezet waarvan er 40.000 omkwamen of vermist raakten. Velen hebben jaren in krijgsgevangenkampen gezeten.
Veel Malgré-nous deserteerden uit de Wehrmacht om bij het verzet te gaan of om naar Zwitserland te vluchten, met het risico dan hun familie zou worden afgevoerd naar concentratiekampen. Vanwege dit risico bleven de meeste in Duitse dienst. Na de oorlog werden zij beschouwd als verraders of collaborateurs, hoewel zij vrijwel geen andere optie hadden dan met de Duitsers mee te vechten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Ikar.us