TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Observatiebunker ‘Schijnboten’

Aan de Ir. Mettropweg tussen Westelbeers en Hoogeloon staat een Duitse bunker van waaruit oefenvluchten van Duitse bommenwerpers (gestationeerd op vliegveld Welschap) konden worden geobserveerd. De Duitsers hadden op de Landschotse Heide een compleet oefenterrein aangelegd in de vorm van een haven inclusief zogenaamde ‘schijnboten’. Deze schijnboten waren zandruggen met een lengte van ongeveer 50 meter en een breedte van 7 meter. Ze waren omringd door een geul. Het gebied lag laag en zodoende ook makkelijk onder water te zetten. Om alles zo realistisch mogelijk te doen lijken, stonden op de ‘schijnboten’ ook nog houten kajuiten. In totaal zijn er vijf schijnboten aangelegd, waarvan er nu nog drie te zien zijn op het gedeelte van de Landschotse heide dat niet is ontgonnen, nabij de Keijenhurkseweg.

Vanuit de bunker konden de oefenvluchten worden gevolgd. De Duitsers gebruikten voor de oefeningen oefenbommen. Deze ‘bommen’ waren van beton en hadden uitsparingen waarin buisjes met fosfor konden worden geplaatst. Zodra de bom op de grond viel brak het glas en ontvlamde de fosfor. Rook en vuur markeerden dan de locatie waar de projectielen waren neergekomen. Dit was goed waarneembaar vanuit de bunker, mede door de aangebrachte spiegel waardoor er ook achter de bunker geobserveerd kon worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Boks
  • Foto's: Pascal de Graaf (1, 2, 3, 5), Joey Post (4)