TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sovjet Oorlogsbegraafplaats Kaišiadorys

Aan de rand van de stad enerzijds en de rand van het Girele bos anderzijds ligt een Sovjet begraafplaats met gesneuvelden uit de tweede wereldoorlog. De begraafplaats ligt hier sinds 1972, daarvoor lag deze bij het station van Kaisiadorys.
De huidige begraafplaats ligt binnen een lage muur, vanaf de ingang loopt een pad naar het monument met in het Russisch en Litouws het opschrift "aan degenen die in de oorlog 1941-1945 gevallen zijn, voor altijd in herinnering". Voor het monument staat een plakkaat voor 367 onbekende gesneuvelden.

Er zijn geen individuele graven maar aan beide zijden van het pad staan stenen met daarop een plakkaat waarop, in het Russisch, de namen van 16 gesneuvelden staan. Vanaf de ingang tot aan het monument staan 27 van deze stenen, elk met een plakkaat met 16 namen. Aan het einde van een zijpad staan nog 10 stenen, 6 met Russische namen, 1 met Litouwse namen, 1 voor onbekende soldaten en twee met afwijkende platen: 1 met het portret van de Georgische soldaat Giorgi Chartonishvili 1921-1944, gemaakt door of in opdracht van zijn broer en een, overduidelijk oudere, steen voor Dmitrijus Stepanovicius Otiakovskis, die in juli 1944 als een held voor het vaderland is gevallen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jörgen Brouwer
  • Foto's: Jörgen Brouwer

54.856604, 24.430794