TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Crematorium van het Concentratiekamp Natzwiller-Struthof

Op het terrein van het Concentratiekamp is een crematorium geplaatst. In de herfst van 1943 treedt deze in werking. In eerste instantie werd deze gebruikt om omgekomen joden, die onderworpen waren aan medische experimenten, gecremeerd. In juli 1944 zijn vier verzetsvrouwen geëxecuteerd en gecremeerd. In de nacht van 1 op 2 augustus 1944, vlak voor de bevrijding van de Elzas, werden 106 verzetsmensen vermoord en gecremeerd. Datzelfde gebeurde met 35 verzetsmensen van de mobiele groep Alsace-Vosges.

Het volgende verhaal geeft hier uitleg, hoe het zo ver heeft kunnen gebeuren.

In het voorjaar van 1944 werden leden van het door de Duitsers gearresteerde Alliantie-netwerk naar het Schirmeck-veiligheidskamp in de geannexeerde Elzas gestuurd. Ze zijn allemaal geclassificeerd als Nacht und Nebel, voorbestemd om spoorloos te verdwijnen. Er is geen getuigenis over het leven van de gevangenen in de bunker en garage, want geen van hen zal het overleven. Aan de andere kant liet dokter Jean Lacapère, de enige man die het netwerk in Schirmeck overleefde, een getuigenis achter over het leven in blok 10. Hij beschrijft daar de zeer zware omstandigheden van opsluiting van de leden van het netwerk: totale isolatie, verbod om te communiceren, zelfs om binnen het kamp, ​​ontbering van voedsel, verzending naar de kerker, meerdere slagen en pesten. Eind augustus 1944 verwachtten leden van de Alliantie Schirmeck te verlaten toen de geallieerden naderbij kwamen en bewakers spraken over een terugtrekking uit het kamp. Maar ze weten niet dat al in mei een bevel uit Berlijn hun doodvonnis ondertekende. Op de avond van 1 september verlaten ze het kamp, ​​maar zonder bagage. Een pick-up truck brengt ze in groepjes van twaalf en komt tot het ochtendgloren elke twee uur terug. Op weg naar KL Natzweiler, gelegen op twaalf kilometer van Schirmeck, worden ze daar allemaal zonder uitzondering geëxecuteerd.
De wijze van executie is niet bekend. Alleen een naoorlogs onderzoek maakte het mogelijk de feiten te achterhalen. Het geluid van geweerschoten werd door de gedeporteerden duidelijk waargenomen vanuit verschillende barakken in het kamp. Deze gedempte geluiden leken uit een gesloten ruimte te komen.
Een kampbewaker die in 1945 werd geïnterviewd, zei dat hij bloedplassen had gevonden in een kamer (het mortuarium) onder het crematorium en bevestigde het bloedbad. In dezelfde kamer merkten forensische wetenschappers op de grond de aanwezigheid op van inslagen van kogels die met een vuurwapen waren afgevuurd. Nadat ze een in de grond ingebed rooster hadden ontmanteld, verwijderden ze een soort metalen mand die nog steeds gestremd bloed bevatte en, in dit stolsel, een revolverkogel afgevlakt door een inslag op een hard lichaam.
Ten slotte zagen de bewoners van de vallei en de eerste verkenners van de geallieerde troepen de schoorsteen van het crematorium enkele dagen na de moord roken, terwijl een gedeporteerde uit het kamp, ​​Max Nevers, kort de SS bezig zag hun sinistere crematiewerk te doen. Van deze verschillende elementen konden de onderzoekers de ontvouwing van het drama achterhalen:
Toen ze KL Natzweiler bereikten, naakt uitgekleed in de kleedkamer van het crematorium, werden de mannen en vrouwen van het Alliance-netwerk onder het mom van desinfectie naar het mortuarium gebracht. Ze werden op de grond gelegd en vervolgens in het hoofd geschoten. Anderen werden opgehangen. De lichamen werden vervolgens verbrand. SS Karl Gehrum, hoofd van de Abwehrstelle III (nazi-militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst) in Straatsburg, bekent na zijn arrestatie:
'In april, mei, juni, juli en augustus 1944 arriveerden mensen die tot de Alliantie-groep behoorden in konvooien van dertig tot veertig in Straatsburg.
Vanwege ruimtegebrek in de Reichsgevangenissen en om ze tot onze beschikking te houden, heeft de Abwehrstelle van Straatsburg deze groepen overgebracht naar het kamp Schirmeck. In juni zijn tien van deze mensen […] overgeplaatst naar Wolfach. De rest, 108 alliantieleden, werd overgeplaatst naar Struthof.
Twee dagen later vertelde de kampmanager van Schirmeck, genaamd Buck, me dat ze allemaal waren gedood in de Struthof met een kogel in de nek en vervolgens waren verbrand in het crematorium, een baan die twee dagen duurde en ik heb deze feiten pas vernomen uit de verklaringen van Buck.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne
  • www.struthof.fr/le-kl-natzweiler-1941-1945/lhistoire-du-camp-de-concentration/le-camp-lieu-dexecutions/le-massacre-du-reseau-alliance-01-02-septembre-1944/

Gerelateerde boeken

Concentratiekamp in Elzas wordt gerestaureerd

mrt2014

Concentratiekamp in Elzas wordt gerestaureerd

Het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Elzas wordt grondig gerestaureerd. Dat heeft directrice Frédérique Neau-Dufour maandag laten weten.

Lees meer