TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Diana Budisavljević

In de oude binnenstad van Innsbruck bevind zich links aan het roze gekleurde pand van een boekhandel een plaquette gewijd aan Diana Budisavljević. Dit huis is tevens het geboortehuis van Diana Budisavljević.

Het opschrift;
"Diana Budisavljević, geboren Obexer

1891-1988

Diana Budisavljević uit Innsbruck redde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de steun van andere helpers enkele duizenden voornamelijk Servische kinderen uit de concentratiekampen van het fascistische Ustasa-regime in wat toen de "Onafhankelijke Staat Kroatië" was.
Pas jaren na haar dood werd haar humanitaire inzet hier in haar geboorteplaats bekend. De stad Innsbruck herdenkt deze moedige vrouw met deze plaquette op het huis van haar ouders.

Stad Innsbruck"


Wie was Diana;
Diana Budisavljević, Meisjesnaam Obexer, (geboren 15 januari 1891 in Innsbruck, Oostenrijk-Hongarije, † 20 augustus 1978 in Innsbruck, Oostenrijk) was een Oostenrijkse humanist en activist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseerde ze van 1941 tot 1945 samen met een aantal medewerkers, waaronder afgestudeerd ingenieur Marko Vidaković en ingenieur Đuro Vukosavljević, een particuliere hulpoperatie onder de naam "Actie Diana Budisavljević". De actie zorgde voor de bevoorrading van hulpgoederen en voor de vrijlating en huisvesting van bevrijde kinderen en vrouwen, voornamelijk van Servische afkomst, uit de vernietigingskampen van het Ustaša-regime. Met behulp van transportlijsten en andere bronnen hielden zij en haar medewerkers een dossier bij met informatie over zo'n 12.000 kinderen aan het einde van de oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle

47.266227, 11.394043