TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingscomplex Südlohn

In de plaats Südlohn op de voormalige gemeentelijke begraafplaats (begraafplaats van 1807 tot 1928) werd in 1964/1965 een herdenkingscomplex ingericht.
Er zijn verschillende monumenten te vinden.

Vier stenen kruisen markeren graven met soldaten. Drie soldaten uit de tweede wereldoorlog en één soldaat uit de eerste wereldoorlog.

Ook staat er een zuil uit 1922, opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen inwoners tijdens de 1e wereldoorlog, tevens ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit de Frans - Duitse oorlog van 1870/71.

Er is een soort pleintje van rode klinkers en grijze tegels met daarop verschillende stenen zuilen. Op de stenen vierkante pilaren de namen van al degenen die zijn omgekomen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De jaaropgave op de pilaren is niet altijd even duidelijk. De namen op de pilaren documenteren ook burgerslachtoffers en slachtoffers van nazi-tirannie. Ook de slachtoffers van de joodse gemeenschap worden hier vermeld.
Opschriften:
1e Wereldoorlog:
Haar gevallen helden zonen opgericht door de gemeente Südlohn in 1922
kolommen:
Gevallen, vermist, dood - alles in Gods handen

Tevens is er een gedenksteen en een 5 tal bomen, geplant in een ruime cirkel ter nagedachtenis aan het feit dat de 2e wereldoorlog 70 jaar geleden beëindigd werd.
Op de steen een kleine plaquette met de opschrift;
5 Moeras Eiken, gedoneerd ter nagedachtenis aan 70 jaar vrede.
Algemene Boerenschutersvernening Südlohn EV. (Algemeine Bauernschutzenverein Südlohn EV) Geplant 5 April 2014

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle