TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŰ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Radio Peilstation L÷wenzahn I Franeker

Op diverse locaties met name in de buurt van vliegvelden zijn door de Duitsers radiopeilstations gebouwd. Deze 'Jńgerleitstellungen' diende als hulpmiddel voor de navigatie van de Duitse vliegtuigen. Kort gezegd stonden er in zo'n stelling gemiddeld 5 Y-peilers met een bijbehorende radiozender. In de Duitse vliegtuigen zat eveneens een zender en door het tijdsverschil te meten tussen beide kon men de afstand bepalen tussen de zenders. Enkele bekende Y-stellingen zijn onder andere Teerose, Schneegl÷kchen, L÷wenzahn en Brennessel. Het T-vormig gebouw diende als administratie gebouw om de binnengekomen gegevens te verwerken. De gegevens werden vervolgens op een Seeburgtisch (grote glazen plaat met een landkaart) door middel van lampjes geprojecteerd.

L÷wenzahn I (paardebloem) was de codenaam voor het radiopeilstation bij Franeker. Het lijkt erop, dat de Duitsers bij de naamgeving niet zozeer naar Franeker hebben gekeken, maar meer naar het wat verder gelegen Leeuwarden, waar ook het belangrijke nachtjagervliegveld lag. Als locatie voor het radiopeilstation kozen de Duitsers een stuk land, dat even buiten de bebouwde kom langs de weg naar Harlingen lag, vlak na de begraafplaats. Er verrezen naast de Auswertung van het bekende standaardmodel, vijf kleinere barakken. Deze laatste zetten de Duitsers op de baan, waarover een lokaal spoorlijntje had gelopen. Bovendien werden er nog twee grotere barakken en wat kleinere bouwwerkjes opgericht in dit kampje. Om de houten barakken werden muren van holle betonelementen geplaatst, die gevuld werden met zand. Ze boden een goede bescherming tegen kogels en granaatscherven. L÷wenzahn I verrees in de tweede helft van 1942.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Haintje Kuipers
  • Foto's: Haintje Kuipers