TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingsteen Café Rembrandt Wenen

Onmiddellijk na de verklaring van de Anschluss marcheerde de Duitse Wehrmacht in de ochtenduren van 12 maart 1938 Oostenrijk binnen. In Joods Wenen werden Joden uit hun appartementen gesleurd en publiekelijk vernederd onder het hatelijke applaus van omstanders. Joodse winkels werden vernield en geplunderd. Joodse eigenaren lieten daarop hun bedrijf in beslag nemen. Nationaalsocialisten en hun sympathisanten gebruikten de eerste weken na de "Anschluss" om zich te verrijken.
Een van de eerste grote Weense koffiehuizen die werden aangevallen, was Café Rembrandt aan de Untere Augartenstrasse 11. Nazi's vernielden het café, markeerden het als Joods eigendom en namen het in beslag. Patrons mochten het koffiehuis niet meer bezoeken. Kort daarna namen de nazi's Café Rembrandt in beslag. De grote cafécultuur van het Habsburgse rijk, de ontmoetingsplaats van intellectuelen, was dood.

Op 31 mei 2011 werd op de stoep voor Untere Augartenstrasse 11, waar ooit Cafe Rembrandt stond, een gedenksteen gelegd.

Helaas is de ontmoetingsplaats van de Weense intellectuelen en Joodse leiders - het magnifieke Café Rembrandt - nooit volledig hersteld van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het gebouw gerenoveerd en tegenwoordig lijkt het weinig meer op het eens zo glorieuze café dat zich op de begane grond bevond.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken