Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Stolpersteine Bornstraße 9

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Rudolf Wolf, geb. 1905, 'beschermende hechtenis' 1939 Sachsenhausen, gedeporteerd 1941, vermoord in Minsk.
* Betty Wolf geb. Bettelheiser 1907, gedeporteerd 1941, vermoord in Minsk.

Achtergrond
Zowel Rudolf als Betty Wolf waren Duitse staatsburgers, geboren in Duitsland. Na de Pogrom van november 1938 werd Rudolf in Sachsenhausen geplaatst en vervolgens op 11 januari 1939 vrijgelaten. Rudolf, Betty en Friedel Wolf, 14 jaar oud, werden op 8 november 1941 van Hamburg naar Minsk gedeporteerd.

De relatie van Friedel met Rudolf en Betty Wolf is niet duidelijk. Ze werd geboren in 1927 in Nieder Ohman, Duitsland. Een bron beschrijft haar als onderdeel van Rudolfs familie. Ze zou hun dochter kunnen zijn. Online onderzoek vond geen stolperstein voor haar.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)