TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Neanderstraße 22

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Joseph Polack, geb. 1867, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, 1942 Treblinka, vermoord.
* Emilie Polack geb. Koopmann 1866, gedeporteerd 1942, Theresienstadt, vermoord 4.9.1942.

Achtergrond
Joseph Polack en Emilie Koopmann trouwden in 1900. Ze kregen 2 kinderen - Meta (geb. 1901) en Erwin (b. 1905). Beroepshalve volgde Joseph zijn vader bij het maken en verkopen van penselen, en Emilie werkte in de verkoop en voegde cosmetica en toiletartikelen toe aan de winkel. Joseph had een andere baan als conducteur voor de Hamburger Hochbahn. Uiteindelijk maakte Erwin zijn school af en werd hij penseelmaker. Hij en Anna Parnes trouwden. Ze vluchtten in 1934 naar Palestina. Joseph en Emilie gaven hun bedrijf op in december 1938. Hij bleef een klein pensioen ontvangen van zijn werk aan de spoorweg, en ze verhuisden naar een woonhuis. In 1939 vluchtte dochter Meta met haar nieuwe echtgenoot naar de VS.

Joseph en Emilie Polack werden in juli 1942 gedeporteerd naar Theresienstadt. Ze woonden in dezelfde kamer, Q418. Ze stierf daar op 4 september 1942. Twee weken later was Joseph een van de 2008 gevangenen uit Theresienstadt die op 26 september 1942 werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Treblinka, waar alle 2008 werden vermoord.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)