TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Massagraf Bělá nad Svitavou

In dit massagraf in Bělá nad Svitavou (Bielau in het Duits) liggen 46 Joden begraven afkomstig van transporten die in 1945 arriveerden in Arbeitslager Brünnlitz, een werkkamp dat in 1944 de fabriek van Oskar Schindler in Krakau verving.

Het eerste transport arriveerde op 29 januari 1945 vanuit het werkkamp Golleschau, een subkamp van Auschwitz. Sommige gevangenen waren tijdens de reis doodgevroren, maar ook de overlevenden waren er slecht aan toe. In totaal waren er 81 overlevenden, maar 10 van hen kwamen gedurende de maanden februari en maart nog om, ondanks de goede zorgen van Oskar en zijn vrouw Emilie. Een tweede transport arriveerde vijf dagen later, dit keer uit het kleine dwangarbeiderskamp Landskron. Het ging om slechts zes gevangenen, waarvan er twee binnen een maand stierven. De doden van beide transporten werden buiten de begraafplaats van Bielau begraven.

De lichamen werden in 1946 overgeplaatst naar dit massagraf op de begraafplaats. Het werd gemarkeerd met een klein monument. In 1995 werd de locatie van het graf opgeknapt en werd een gedenkplaquette aangebracht op de begraafplaatsmuur.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

Schindlers Lijst
Oskar Schindler
Encyclopedie van de Holocaust
In de schaduw van Schindler

49.64824541, 16.51976167