Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.
Op het grondgebied van Gijzenzele liggen 8 bunkers. Een aantal bevinden zich op privé terrein en zijn daarom ontoegankelijk, andere zijn overgroeid.
A36 was een voorliniebunker tussen Betsberg en de spoorlijn Oostende-Brussel tussen A35 (630 m) en A37 (85 m). Hij nam in zuidelijke richting de open velden tussen Wulgenstraat en Gijzenzelestraat onder vuur.
De bunker was gecementeerd en had bakstenen hoeken. Het vrij platte zadeldak was bedekt met rode Boomse pannen.
De beide schietgaten voor de mitrailleur zaten verborgen achter valse ramen met 2 luiken. De bunker had het uitzicht van een bijgebouwtje bij de laatste woning.
Hij bestond uit twee achteraan verbonden kamers en een sas.
Elke kamer was standaard voorzien voor het opstellen van Maximmitrailleurs, maar ook om Hotchkiss- of Coltmitrailleurs op te stellen.
De bunker ligt op de hoek van een veld, duidelijk zichtbaar langs de Kerkstraat na het laatste huis op de linker kant.
Op 20 mei 2017 werd een kunstwerk ingehuldigd naast bunker A36.
Leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van de Vrije Basisschool IZOO Oosterzele maakten het ontwerp, het kunstwerk werd gerealiseerd in samenwerking met de Oosterzeelse kunstenaar Jacques Van Den Abeele.
Naast de bunker staat een houten bank met de inscriptie “ Slechts 3 dagen hebben de kanonnen gebulderd …”. Er staat ook het zesde informatiebord van de Halve Maan Route en een getuigenis van Alma Bernaert, 20 jaar in 1940, wonend vlakbij de bunker ten tijde van de gevechten.
Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!