TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stützpunkt Hohenstaufen, bunker type 623 - Nollepier Vlissingen

De Duitse bezetter bouwde in 1942 langs de kust van Walcheren een aantal verdedigingswerken (Verteidigungsbereich Vlissingen). De bedoeling van deze verdedigingswerken was om samen met de ‘Stützpunktgruppe Breskens’ een verdedigingslinie te maken die de Westerschelde zou moeten verdedigen tegen een geallieerde invasie.
In de omgeving van het centrum en ten westen van Vlissingen liggen in totaal 7 bunkers, waarvan twee bunkers aan de Boulevard Evertsen die dienden als commandopost ‘Seekommandant Südholland’. Dit waren een vuurleidingsbunker van het type FI 241 en een ‘Verstärkt Feldmassig’ bunker. Daarnaast waren er ook 3 ‘Küstenverteidigung’ bunkers die dienden als munitieopslag en woongelegenheid.

Aan de kop van de Nollepier is de 623 Stp. Hohenstaufen bunker te vinden. Van dit soort bunkers zijn er maar twee gebouwd. Deze 'zuid' bunker vuurde over de pier richting de Boulevard.

Op de bunker is een windorgel geplaatst, een uniek ander monument.
Er zijn drie van deze windorgelmonumenten te zien in Europa. Het is een Brussels ontwerp van collectief Mass & Individual Moving.
De uit bamboe gemaakte pijpen zijn voorzien van gaten waar de wind doorheen blaast. Er ontstaan dan verschillende klanken, een bijzondere mengeling van sonore bromtonen en hoge fluitklanken. Er is altijd een ander concert.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)