TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Chineze Oorlogsgraven Kolebra Bèrdè

Op de begraafplaats Kolebra Bèrdè in Kas Chikitu, bedoeld voor ongelovigen, zijn 3 Nederlandse oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog, van koopvaardijlieden afkomstig uit China die omkwamen bij de torpedering van hun schepen.

Voorheen werden deze graven gemarkeerd door een paaltje met een nummer. Sinds 2017 ligt er aan de voet van die paaltjes een herdenkingsplaque met daarop de namen en data van de overledene. Verantwoordelijk daarvoor is de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) die sinds 2003 de begraafplaats en de graven die er liggen (zie ook: Massagraf Chinese Zeelieden Kolebra Berde) onderhoudt en beheert. Eveneens sinds 2017 organiseert de SEOC een aparte dodenherdenking voor deze oorlogsslachtoffers op 4 mei, omdat zij tot op heden niet worden mee-herdacht bij de officiële 4 mei herdenking op Curaçao.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Peter-Jan Vermeij
  • Foto's: Fedor de Vries (1,2) Coenraad Pietersz (3,4,5)
Lees meer (3)