TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Massagraf Chinese Zeelieden Kolebra Bèrdè

Op de begraafplaats Kolebra Bèrdè in Kas Chikitu, bedoeld voor ongelovigen, is een massagraf voor 15 Chinese koopvaardijlieden die op 20 april 1942 werden doodgeschoten naar aanleiding van een staking. Bij de schietpartij vielen ook meer dan 40 gewonden.

Meer dan 400 Chinese zeelieden staakten al sinds februari 1942 voor betere beveiliging van koopvaardijschepen tegen het oorlogsgeweld. Wanneer deze werden getorpedeerd hadden ze vaak geen schijn van kans om te overleven. Vanwege de oorlogstijd wilden werkgever CSM (Curaçaosche Scheepvaart Maatschappij, later Shell) en het gouvernement de staking zo snel mogelijk breken, desnoods met geweld. Dit liep uit op een drama.

Sinds 2003 worden deze begraafplaats en de graven die er liggen (zie ook: Nederlandse Oorlogsgraven Kolebra Bèrdè) onderhouden en beheerd door de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC). Jaarlijks wordt op 20 april een herdenking gehouden door de SEOC, sinds 2016 in samenwerking met de Curaçaose overheid, die 20 april officieel heeft uitgeroepen tot 'Herdenkingsdag "De Aprilmoorden"'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

12.130291, -68.953623