TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nowogród Sector - Zware Poolse Bunker

De Nowogród-sector was het modernste deel van de Poolse Narew-rivierverdedigingslijn. De bouw begon in juli 1939, uitgaande van de belangrijkste objecten. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn 22 verschillende objecten in gebruik genomen, waarvan sommige nog niet helemaal af.

Deze zware bunker had een uniek ontwerp, passend op het terrein om andere objecten te ondersteunen. Door zijn ligging, goed gezichtsveld en vrij grote afmeting diende het als communicatiecentrale en versterkte beschutting. Het was bewapend met 2 zware machinegeweren (één in de westelijke gepantserde koepel) en 2 lichte machinegeweren (één in de oostelijke koepel). Net als andere zware bunkers in deze sector waren de ventilatie-apparaten niet geïnstalleerd. De zware bunkerbemanningen waren van het fort machinegeweerbedrijf onder leiding van kapitein E. Kordiaczyński en de hele sector werd verdedigd door majoor J. Sikora's III. bataljon van 33 Infantry Regiment.

Tijdens de Poolse campagne werd de sector van 8 tot 10 september 1939 aangevallen door de Duitse 21ste Infanteriedivisie. De koepels van dit object zijn serieus beschoten door een 8,8 cm FlaK. Het werd op 10 september 1939 veroverd door soldaten van het 3 Infantry Regiment. Het object werd later door de Sovjets gebruikt als onderdeel van de Molotov-linie en zag gevechten in 1941.

Momenteel is het object vrij goed bewaard gebleven, alleen de toegangsdeur is verwijderd, waardoor het fulltime beschikbaar is voor toeristen. Dit betekent ook veel afval en graffiti binnenin.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Piotr Popławski
  • Foto's: Piotr Popławski

53.233751, 21.904612