TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Am Kämpchen 1

Deze kleine, koperen gedenkplaat (Stolperstein of struikelsteen) herdenkt:

* Theo Hespers, geboren 1903, in het verzet, vluchtte naar Nederland 1933, gearresteerd 1942 in Antwerpen, geëxecuteerd 1943 in Berlijn-Plötzensee.

Theo Hespers werd geboren in een sterk katholiek gezin. Op 14-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij een katholieke jeugdbeweging en bleef bij hen tot 1927, toen hij 24 was. Hij voltooide een leertijd (1920-23) en een masteropleiding tot ambachtsman (1923-26) in de textielindustrie, waar hij moeite had om regelmatig werk.
In 1930 trouwde hij met Katharina Kelz; het jaar daarop kregen ze een zoon, Dietrich-Franz Hespers. Theo sloot zich niet aan bij een van de grote politieke partijen, maar bleef eerder bij de christelijk-socialistische jongerenbeweging. Van 1931-1933 werkte hij met (maar geen lid van) de Rode Vakbond. Hij zag de onmenselijkheid van de nazi-ideologie in en werd in 1933 kandidaat voor het parlement als vertegenwoordiger van de Arbeiders- en boerenpartij.

Onder dreiging van arrestatie voor zijn daden vluchtten Theo Hespers en zijn gezin naar Nederland, waar ze aan de grens met Duitsland woonden, en hij smokkelde anti-nazi-literatuur de grens over. Onder druk van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gaven de Nederlandse autoriteiten Theo opdracht het grensgebied te verlaten. Hij verhuisde met vrouw en kind naar Helmond in Noord-Brabant, waar hij co-redacteur was van een maandblad waarin jonge Duitsers kritiek leverden op het naziregime. Vervolgens was hij medeoprichter van een commissie voor vluchtelingenhulp. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen, vluchtten de Hespers naar Antwerpen. Maar zijn geweldloze verzet werd serieus genomen. Daar werden hij en zijn vrouw op 10 februari 1942 gearresteerd door de Geheime Veldpolitie. Katharina werd vrijgelaten, maar Theo Hespers werd berecht en op 22 juli 1943 ter dood veroordeeld wegens verraad. Hij werd op 9 september 1943 in Berlijn geëxecuteerd.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Mönchengladbach (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)