TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolperstein Allerheiligenstraße 26

Deze kleine koperen gedenkplaat (Stolperstein of struikelsteen) herdenkt:
* Balthasar Sauer, geboren 1883, gearresteerd 1942, Dachau, overleden 1945 in Auschwitz.

Balthasar Sauer was een lid van de sociaaldemocratische partij van Duitsland die voor de spoorwegen werkte totdat een ongeval leidde tot het einde van die baan. Daarna runde hij vanaf 1926 een herberg, "To the Green Forest" genaamd, op dit adres, waar hij woonde met zijn vrouw en zoon. Vakbonden, SPD-leden en anderen gebruikten zijn restaurant als ontmoetingsplaats. Een boycot en invallen in 1933 door de Nazi Storm Troopers (SA) zorgden voor een drastische daling van de omzet. In juli 1942 arresteerde de politie Balthasar Sauer en beschuldigde hem ervan dat hij voorbereidingen had getroffen voor hoogverraad: hij had joden en marxisten als gasten getolereerd, had kritische discussies over de staat niet gestopt en had er zelfs aan deelgenomen. Hoewel hij niet werd veroordeeld, werd zijn restaurantvergunning geannuleerd en werd hij naar Dachau gestuurd voor "omscholing". Later werd hij bij aankomst in Auschwitz gefotografeerd.

Het gebouw waar het gezin op dit adres woonde, werd in 1944 bij bombardementen verwoest. Zijn vrouw en zoon hebben het overleefd.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Frankfurt am Main (in het Duits) bezoeken. Ga naar: Stolpersteine in der Innenstadt, Allerheiligenstraße 26.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)