TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Hans-Prodinger-Straße 19 (voorheen Schlachthofgasse 19 / Rainerstraße 15)

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Abraham Morpurgo (geb. 1882, vermoord in Auschwitz op 25-1-1943)
Edith Morpurgo (geb. 1912, vermoord in Auschwitz op 31-8-1942)
Hermine Bechinsky (geb. 1861, vermoord in Theresienstadt op 30-4-1943)

Abraham Morpurgo, een Nederlander, en Elsa Klein huwden in 1911 in de synagoge van Salzburg. Hun dochter Edith werd het volgende jaar geboren. Hij was zakenman in Salzburg tot 1938 toen de Morpurgos van hun eigendom werden verdreven en in juni naar Amsterdam vluchtten. Het jaar daarop trouwde Edith in Amsterdam met David Essinger (die van München naar Nederland was gevlucht). De Essingers kregen twee kinderen, geboren in 1940 en 1942. Edith werd op dezelfde dag gedeporteerd en vermoord in Auschwitz als haar man en hun 2-jarige dochter Eveline. (Hun zoon René werd opgevangen en gered door een Nederlandse familie.) Else Morpurgo stierf in Amsterdam, kort nadat hun dochter Edith was gedeporteerd en vermoord.

Hermine Bechinsky was een weduwe die op dit adres bij haar dochter Ella Fuchs en Ella's niet-joodse echtgenoot Otto Fuchs woonde. Haar dochter en schoonzoon wisten te overleven. Hermine vluchtte in 1938 naar Tsjecho-Slowakije. De Duitsers veroverden dat land vervolgens in 1939. Drie jaar later werd Hermine gedeporteerd naar Theresienstadt, waar ze nog een jaar overleefde voordat ze op 81-jarige leeftijd werd vermoord.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Salzburg (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

47.809386, 13.041394