TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monumentencomplex "Seelöwer Höhen"

Op 16 april 1945 begon het laatste grote Sovjet offensief op Europees grondgebied. Het offensief onder de codenaam "Operatie Berlijn" had als taak de Duitse tegenstand voorgoed te breken en de oorlog in Berlijn te beëindigen. In het voorjaar van 1945 stonden in Oderbruch en op het heuvelgebied Höhenzug honderdduizenden soldaten, 14.000 stuks geschut, 5.000 gepantserde voertuigen vele vliegtuigen tegenover elkaar.

Het monumentcomplex:
Dit monument is ter nagedachtenis aan de 35.000 Sovjet soldaten en officieren die tijdens de slag om Seelöwer Höhen in april 1945 zijn gesneuveld. Het monument is 15 meter hoog en toont het bronzen figuur van een Sovjet soldaat (3,90m) naast een koepel van een fictief uitgeschakelde Duitse tank. Bij het monument staat ook een landkaart van steen met daarop de voortgang van de slag erop.

De Sovjet-bezettingsautoriteiten plaatsten in het najaar van 1945 twee gedenkzuilen bij de ingang van het monument en de graven van de soldaten. De linker zuil draagt het Russische opschrift "1941 Eerbetoon". Op de rechter zuil staat "1945, het thuisfront zal u niet vergeten". De data staan voor het begin en het einde van de agressieoorlog van nazi-Duitsland tegen de Sovjet-Unie. De Sovjet-symbolen ster, hamer en sikkel bevinden zich boven de datums.
Toen de DDR het monument in 1972 oprichtte, werd de linker zuil verplaatst naar de huidige locatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Bert Deelman
  • Foto's: Kaj Metz (1, 2, 3, 4), Bert Deelman (5, 6, 7)

Gerelateerde boeken

Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century
Berlin 1945
Berlin