TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Isestraße 39

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine, struikelstenen of struikelstenen) herdenken:

* Iwan Seligmann, geboren 1875, gedeporteerd Theresienstadt 1942, vermoord 14 maart 1944.
* Paula Meyer née Polack, geboren 1880, vernederd / beroofd van rechten, pleegde zelfmoord op 3 december 1941.
* Mina Pels née Fürther, geboren 1866, vluchtte naar Nederland, geïnterneerd in Westerbork, gedeporteerd 1943 Sobibor, vermoord 30 april 1943.

Iwan Seligmann
Iwan Seligmann werd in mei 1875 in Hamburg geboren. Er werd bijna geen informatie over zijn leven gevonden, behalve dat zijn vaste woonplaats Hamburg was. Uit gegevens blijkt dat hij op 16 juli 1942 vanuit Hamburg met transport VI / 1 naar Theresienstadt werd gedeporteerd. Van de 925 mensen in dat transport overleefden er slechts 41. In tegenstelling tot vele anderen werd hij niet verder gedeporteerd naar een vernietigingskamp. Iwan Seligmann was nog in Theresienstadt toen hij werd vermoord. Hij was 68.

Paula Meyer
Paula en James Meyer trouwden in 1928; hij was haar tweede echtgenoot, die in het bankwezen zat. Hij stierf in 1937 en liet haar een aanzienlijke erfenis na. Vanaf oktober 1939 werd er een "beveiligingsbevel" op haar rekeningen geplaatst (een situatie die vergelijkbaar was met die van andere Joden), en ze ontving elke maand een beperkt bedrag. In 1940 en 1941 maakten zij en haar accountant geld over in verband met haar open plannen om uit Duitsland te emigreren. Een van deze verzoeken was om haar trouwe, inwonende dienstmeisje een bedrag te geven dat haar tot op hoge leeftijd zou kunnen onderhouden.

Halverwege november 1941 waren er al drie deportatietreinen uit Hamburg vertrokken en was er niemand teruggekeerd. Emigratie leek onmogelijk. Paula Meyer kreeg haar eigen bevel om te "evacueren". In plaats van naar een concentratiekamp te gaan, slikte ze een overdosis slaappillen. Haar inwonende dienstmeisje vond haar bewusteloos en belde een ambulance, maar Paula stierf kort na aankomst in het ziekenhuis.

Paula's zoon uit haar eerste huwelijk, Erwin Franck (geb. 1903), emigreerde in 1933 naar Denemarken en overleefde. Paula's financieel adviseur, Morris Samson, zorgde ervoor dat Paula's dienstmeisje het geschenk van Paula ontving en hielp Paula's zoon later met herstelbetalingen.

Mina Pels
Mina Fürther trouwde in 1888 met Mathias Pels, een private banker, en voegde zich bij hem in Hamburg. Ze kregen drie dochters: Henriette (Henny, geb. 1891), Hedwig (geb. 1894) en Else (geb. 1898). De bank ging failliet aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Twee dochters verlieten het ouderlijk huis op dit adres om zich bij hun eigen echtgenoten te voegen. Mathias Pels ging in 1923 met pensioen. Door de hyperinflatie was het spaargeld van het gezin uitgeput en verhuisden ze naar een kleinere locatie. Mathias stierf in het ziekenhuis in 1933. Mina en haar jongste dochter verhuisden naar een aantal andere plaatsen voordat ze in 1939 naar Nederland vluchtten. Mina sloot zich aan bij het huishouden van dochter Henny Jochems, nu Nederlands staatsburger. Else, die als huishoudster werkte, woonde op een ander adres. De derde dochter, Hedwig, was al met haar man naar de VS geëmigreerd.

Twee jaar nadat de Duitsers Nederland waren binnengevallen, doken Henny en haar gezin onder. Mina was nog op het adres van Henny toen ze op 17 april 1943 werd gearresteerd, naar Westerbork werd overgebracht en naar Sobibor op transport werd gesteld. Het Nederlandse Rode Kruis registreerde haar overlijden per 30 april 1943. Ze was 77 jaar oud.

Mina's twee dochters die nog in Nederland waren, werden ook vermoord. Op 8 juni 1943 werd Else Pels naar Sobibor gedeporteerd en daar 3 dagen later vermoord. Een stolperstein voor haar laatste residentie in Hamburg aan [towid] 41188, Willistrasse 1 [/ towid] herdenkt haar. Henriette (Henny) Jochems, haar man Isidorus en een dochter Jenny Lucy (geb. 1915) werden naar Auschwitz gedeporteerd en daar op 11 februari 1944 vermoord. Henny en Isidorus Jochems andere dochter Marion (geb. 1920) dook onder en overleefde de oorlog.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)