Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Plaquette Weiße Rose

Dit pand is een voormalige boekhandel. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk ontmoetingsadres voor de Duitse verzetsgroep Weiße Rose (Witte Roos). Vele leden van deze groep zijn vermoord door de Nazi’s.

De volgende tekst is aangebracht op de plaquette:
Ontmoetingsplaats van de Hamburgse eenheid van de Weiße Rose (Witte Roos).

De boekhandel in dit gebouw was een ontmoetingsplaats voor tegenstanders van het Nazi regime gedurende de Tweede Wereldoorlog, onder leiding van Reinhold Meyer, een student en de zoon van de eigenaar van de boekhandel. The verzetsgroep verspreidde pamfletten van de Weiße Rose (Witte Roos) beweging vanuit Munich. Ongeveer 30 leden van de groep werden gearresteerd door de Gestapo aan het eind van 1943. De volgende leden overleden als gevolg van onmenselijke omstandigheden tijdens hun opsluiting of werden geëxecuteerd: Frederik Geussenhainer, Elisabeth Lange, Dr. Kurt Ledien, Hans Leipelt, Dr. Katharina Leipelt, Reinhold Meyer, Margarethe Mrosek en Margarethe Rothe.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)