TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Belgisch-Congolees Monument Slag om AbbessiniŽ Gambela

Dit monument werd opgericht voor de Belgisch-Congolese troepen die streden en sneuvelden tijdens de Slag om AbbessiniŽ in 1941. Het ging hier vooral om Congolese troepen die vochten voor het moederland BelgiŽ in de Force Publique.

Sinds 11 juni 1940 was ItaliŽ in oorlog met BelgiŽ. Pas toen bekend raakte dat de Italiaanse Luchtmacht (Regia Aeronautica) Belgische vliegvelden gebruikte tijdens de 'Battle of Britain' ging de Belgische regering in ballingschap over tot actie. De beschikbare troepen werden klaargestoomd voor de strijd. Begin 1941 viel de Force Publique AbbessiniŽ (huidig EthiopiŽ) binnen dat indertijd bezet werd door ItaliŽ.

In maart 1941 bewees het zijn nut tijdens de slag om Asosa en Gambela. In Saio vond de laatste belangrijke slag plaats in juli 1941.

In Gambela kan het monument gevonden worden op de begraafplaats voor buitenlanders. De Belgische militair Simonet die op 15 april 1941 sneuvelde ligt hier begraven. Ook het graf van de Belgische Luitenant Lambrecht H. kan hier gevonden worden. Op 21 juli 1941, de Nationale Feestdag, stierf hij waarschijnlijk aan zijn verwondingen die hij opliep tijdens de Slag om Gambela in maart 1941.

De tekst op het monument:
"B. C. S.
ņ LA M…MOIRE DES
142 GRAD…S ET SOLDATS
215 PORTEURS MILITAIRES
DES TROUPES COLONIALES BELGES
CAMPAGNE D'ABYSSINIE 1941"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

8.250207, 34.587063