Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Maginotlinie - Fort Villy-La-Ferté

Het Maginot-fort Villy-La-Ferté maakt deel uit van de Secteur Fortifié de Montmédy. Het garnizoen bestond uit 104 soldaten en 3 officieren van de 155e RIF.

Tussen 15 en 19 mei 1940 is er ontzettend hard gevochten om fort Villy-La-Ferté. Op 18 mei begonnen de Duitsers met de beschieting van dit fort met 88mm en 210mm geschut. Na een mislukte Franse tegenaanval en de uitschakeling van Blok 2 door Duitse genie troepen, verschanste de bemanning van dit blok zich in de verbindingsgalerij. Om middernacht werd ook Blok 1 uitgeschakeld waardoor de bemanning hier eveneens gedwongen werd om af te dalen. Op 2 juni 1940 troffen Duitse soldaten het stoffelijk overschot aan van 103 Franse soldaten en officieren in deze verbindingsgalerij. Zij stierven door toedoen van een combinatie van vrijgekomen giftige gassen en een kapot ventilatiesysteem.

Het fort tegenwoordig:
Er is een tegenwoordig een bezoekerscentrum, dat vrij toegankelijk is. Het garnizoen van Villy-La-Ferté ligt begraven op de Nationale begraafplaats van Villy.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Bas Sjoerts (1), Kaj Metz (2, 3, 4), Koos Winkelman (5, 6, 7)

49.584772, 5.23505

Fotoverslag Fort Villy-la-Ferté 2012

jun2012

Fotoverslag Fort Villy-la-Ferté 2012

Fort Villy-la-Ferté in de Franse Ardennen maakte onderdeel uit van de Maginotlinie. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 werd er zwaar gevochten om het fort. Het complete garnizoen kwam om tijdens de strijd. Een fotoreportage van een bezoek aan het fort en het monument ter nagedachtenis aan de verdedigers van het fort.

Lees meer