TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Steinstraße 23

Deze Stolperstein / Struikelsteen herdenkt
* David Bartfeld, geboren 1896, Polen Actie 1938, Bentschen, gevangengenomen 1939 Buchenwald, "herplaatst" 2 maart 1942 Bernburg, vermoord op 2 maart 1942.

David Bartfeld verhuisde in 1932 van Staßfurt naar Nürnberg, waar hij trouwde met Edith Landmann. Hun dochter Gerda werd geboren in december 1933. In het voorjaar van 1934 zei de politie van Nürnberg-Fürth dat David een burger van Polen was en hem dwong Beieren te verlaten. Hij keerde terug naar Staßfurt en werkte daar tot oktober 1938, toen hij, als onderdeel van de Polenaktion, werd gearresteerd en dezelfde dag naar Polen werd overgebracht.

In augustus 1939 keerde hij terug naar zijn vrouw en dochter in Nürnberg, maar een maand later kreeg hij "beschermende hechtenis" en vervolgens naar Buchenwald gestuurd. Hij verbleef daar 2,5 jaar en werd daarna geselecteerd voor de dood omdat hij arbeidsongeschikt werd geacht. Hij werd op 2 maart 1942 overgebracht naar Bernberg en daar dezelfde dag vermoord. Zijn dood werd op 14 maart 1942 vanuit Buchenwald naar Nürnberg gemeld.

Tien dagen later, op 24 maart 1942, werden zijn vrouw en dochter vanuit Nürnberg met Transport Da 36 naar Izbica gedeporteerd, samen met 424 andere inwoners van Nürnberg. Niemand heeft de oorlog overleefd. Stolpersteine ​​voor Edith en Gerda Bartfeld zijn in Nürnberg, op [towid] 104648, Fürther Straße 9a [/ towid].

Studenten van het Dr.-Frank-Gymnasium deden het onderzoek voor zijn verhaal.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.85268, 11.584079