TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stützpunkt Hafen - Regelbau 633

Deze unieke Duitse mortierbunker met de daarbij horende munitiebunker zijn te vinden in de haven van Oostende. Op de mortierbunker is een informatiepaneel aangebracht met de volgende opschrift:

"Deze gevechtsbunker van het type R (Regelbau) 633 was een onderdeel van de Duitse kustverdediging Atlantikwall. De hoofdbewapening bestond uit een 5cm mortier M19, geinstalleerd onder een zware, gepantserde stalen klok, met een vuurbereik van 750 meter. De taak van dit type bunkers was de verdediging van de stranden en "Stutzpunkten" (de haven van Oostende). De R 633 van Oostende is het enige bewaarde exemplaar van dit type in Vlaanderen. De bunker is goed toegankelijk en op de muur en in de mortierklok zijn oude diensttekens leesbaar. De originele pantserdeuren en de nooduitgang zijn bewaard, net als de bescherming van de nooduitgang. De stalen mortierklok bezit nog zijn afdekplaat met de opening voor de mortier."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,2,3,4) & John Elsing (5)