Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Sturmgeschütz III (StuG III)

In de vroege zomer van 1944 krijgt een terugtrekkende Duitse colonne een ongeval; de Capannacce-brug bezwijkt onder het gewicht van de gepantserde voertuigen en een daarvan valt eronder. Het moment voor de Duitsers is dramatisch, achtervolgd door de geallieerde avant-gardes en constant aangevallen door de vijandelijke luchtvaart. Er is geen tijd voor een poging om de wagen te bergen of de brug te herbouwen, dus de commandant van de colonne heeft een idee: de beschadigde wagen, die nu verloren is gegaan, zou in ieder geval dienen als ondersteuning voor de doorvoer van de rest van de voertuigen. . En zo gebeurt het; de Duitse voertuigen passeren de Stug III en vervolgen hun race naar het noorden.

De lokale bevolking was op de hoogte van dit verlaten oorlogswrak, dat effectief was ontdaan van alles wat kon worden verwijderd. De vegetatie deed de rest en in de daaropvolgende jaren "verdween" de wagen uit ieders zicht en bleef verborgen tot 27 juli 1991 toen, op initiatief van de plaatselijke Carristi in de Congedo-afdeling, de herstelwerkzaamheden werden gestart die mogelijk waren dankzij de samenwerking van Menci SpA en het Ministerie van Defensie. Deze laatste leverde de tekeningen en dwarsdoorsneden van het voertuig die nodig waren voor de restauratie die, dankzij computerverwerking, de reconstructie van de ontbrekende onderdelen tot op de millimeter mogelijk maakte, inclusief de sporen, gegoten in Sesto Fiorentino en waarvoor de kosten en het werk waren niet onverschillig. De Sturmgeschutz III, die in zijn oude glorie terugkeerde, zou een monument voor de tankmannen worden.

Zo kwamen we aan in de ochtend van 30 mei 1993, wanneer de inhuldiging van het monument plaatsvindt, gevierd met een evenement dat de tussenkomst van de burgerlijke en militaire autoriteiten van de Regimental Band van Arezzo zag en eindigde met een parade door de straten van de stad tot aan de kerk van de collegiale kerk, waar een plechtige mis werd gevierd. Naast het evenement werd een fototentoonstelling opgezet waarin de verschillende fasen van de restauratie van het voertuig werden weergegeven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fed & local inhabitants
  • Foto's: Jimmy Hilgen

Gerelateerde boeken

Germany's Guns 1939-45

43.342767, 11.9237