TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Executieplaats La Butte de la Maltière

In de gemeente Saint-Jacques-de-la-Lande, op een plaats genaamd "La Maltière", bestond vóór de Tweede Wereldoorlog, op een militair veld, de schietbaan waar de rekruten van de Foch-kazerne, in Rennes, werden opgeleid. De Duitsers transformeerden de schietbaan in een terpvorm tot een plaats van executies. Bijna zeventig patriotten, bijna allemaal ter dood veroordeeld door het Duitse militaire hof, werden daar tussen september 1940 en juli 1944 doodgeschoten.

De eerste geëxecuteerde was, op 17 september 1940, Marcel Brossier omdat hij een kabel van het bezettingsleger had doorgesneden. Er was slechts één executie in 1941, die van Roger Barbé, uitgevoerd op 4 oktober. Gedurende een week vanaf 15 december 1942 verschenen 30 communistische verzetsstrijders, waaronder 2 vrouwen, voor het hof van de Feldkommandantur 748. 25 "terroristen" werden ter dood veroordeeld: voor het vervoeren van explosieven en wapens, sabotage van spoorwegen, pylonen, kabels en aanvallen op verschillende samenwerkende organisaties. Verscheidene waren leden van de Speciale Organisatie, van communistische overtuiging.
Het vonnis werd uitgevoerd op 30 december 1942. Ze werden neergeschoten in groepen van twee of drie. Ze werden begraven op de begraafplaats van Saint-Jacques-de-la-Lande.

Van januari 1943 tot februari 1944 werden verzetsstrijders die in Rennes werden gearresteerd en gevangengezet meestal overgebracht naar Parijs en neergeschoten op Mont-Valérien. Vanaf maart 1944 werden de executies hervat in La Maltière, waar zevenenveertig verzetsstrijders werden neergeschoten van maart tot juli 1944.

De gedenkplaat die in december 2017 werd opgericht, draagt 76 namen van schutters op zesenzeventig palen van het gangpad.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + TracesOfWar
  • Foto's: Matthijs ten Napel

48.091217, -1.717566