TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschiedenis

Toelichting:
Departementsafdeling II C, Voorzieningen Weermacht, opgericht 29 augustus 1939.

Werkzaamheden:
a. Departementale behandeling van industriële problemen volgens het grijze boek.
"Uitvoering van maatregelen betreffende de industriële verdedigingsvoorbereiding ten behoeve van de aanschaffingen en de vervaardiging van de materiële behoeften van de weermacht".
"Verdeling van de aanschaffingen ten laste van de begroting van Defensie en de daarbij behorende Bedrijfsbegroting over de industrie, ten opzichte van: grondstoffen, materialen en verdere benodigdheden voor de bouw, de aanmaak, de uitrusting en de herstelling van het materieel voor de weermacht, naast benodigdheden voor de vorming en aanvulling van voorraden".
"Medewerking bij de opstelling van het werkplan der Artillerie-Inrichtingen, de prijsbepaling, de uitvoering der orders, de opdrachten aan derden en de vorming van voorraden".
"Aangelegenheden betreffende de werkzaamheden van het Centraal Orgaan voor de voorziening in de behoeften van de weermacht". b. Departementale behandeling van Weermacht Industrieverlof.
c. Schakel met Departement van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën enz., voor zover het betreft aanschaffingen Weermacht meer speciaal buitenland.

De afdeling was het verlengstuk van het C.O.W. in het Departement van Defensie, het was de industriële afdeling van het departement te noemen. De directeur van het C.O.W. was tevens hoofd van deze afdeling.
De afdeling had tot taak om zorg te dragen voor:
1. Algemene regeling opdrachten.
2. Onderbrenging orders.
3. Vorming van voorraden.
4. Militaire behandeling van het Weermacht Industrieverlof (W.I.V.).
5. Samenstelling werkplannen Artillerie-Inrichtingen.
6. Contact met andere departementen voor alles wat defensieaanschaffingen aanging.
Alles wat met Marine aanging viel hierbuiten, aangezien de Marine geheel zelfstandig werkt.

Definitielijst

Artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.