Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.
Dit is de persoonlijke collectie foto's van Mike Shakocius, een Amerikaanse helikopterpiloot tijdens de Vietnamoorlog.

Mike Shakocius:
"Bijgevoegd een paar van mijn Vietnam oorlogsfoto's. Gemaakt in 1968 in de Mekongdelta aan de grens met Cambodja. Zuid-Vietnam was voor de VS verdeeld in 4 militaire gebieden."I Corps" in het uiterste noorden op de grens met Noord-Vietnam, "II Corps", "III Corps" en "IV Corps" in de Delta.

Het Amerikaanse leger gaf ons nieuwe 38 kaliber pistolen, maar geen nieuwe 38 kaliber pistoolholsters. Ik kan niet echt een 38 in een holster van 45cal persen, dus ik had er een voor me verzonnen in het centrum van Soc Trang. Werkte prima en ik had heel veel extra munitie in de riem.
Extra 7,62 munitie meegenomen voor de M14-geweren die we aan boord hadden. In mijn linkerborstzak zit een SOI-boek (veilige / geheime bedieningsinstructies) met radiofrequenties, roepnamen, enz. Bevestigd met een sterk koord om mijn nek om het niet te verliezen! Ik was daar tijdens de TET-gevechten van 68, dus de extra munitie was goed om te hebben.

Onze eenheid, de 121st AHC Assault Helicopter Company, was gestationeerd op het oude Japanse vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog in Soc Trang in de Mekongdelta. Beroemd om het begin van WO II met Japanse vliegtuigen die de Britse vloot aanvielen. Onze eenheid had in het begin een echte Tiger als mascotte van onze eenheid. Dat was net voor mijn aankomst in het land. Eerst werd een tijgerhoofd op de staartvinnen van de CH-21's geschilderd, later op de pilotendeuren van de UH-1D Hueys. En we hadden ook een speciaal door de bemanning gekozen neusembleem op elk vliegtuig. We hadden een hele goede "esprit de corps".

De meeste helikoptereenheden van het Amerikaanse leger in RVN voerden om de beurt verschillende "rare" missies uit. Sproeien was er een van. In dit geval was "Agent White" de chemische stof, aangegeven door de witte banden op de 55 gallon drums. Het extra chemisch personeel van de Amerikaanse regering dat bij elk van deze missies aanwezig was, informeerde ons dat alles veilig was en dat het gebruik ervan geen gevaar inhield! Zoals ze zeggen ... Je kunt de regering altijd vertrouwen en geloven als ze je iets vertellen!"