Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.
Rede van den FŁhrer en Rijkskanseilier Adolf Hitler gehouden voor den Duitschen Rijksdag van den 11en December 1941 over de schuld aan den oorlog van Franklin D. Roosevelt.

Hieronder volgt een in Nederland uitgegeven publicatie van een toespraak die de Duitse dictator Adolf Hitler op 11 december 1941 hield in de Rijksdag. Op 7 december 1941 was de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor door Japan aangevallen, waardoor de Verenigde Staten actief bij de oorlog betrokken raakten. De Amerikaanse president Franlin D. Roosevelt verklaarde op 8 december Japan de oorlog. Duitsland, een bondgenoot van Japan, reageerde door op 11 december de Verenigde Staten de oorlog te verklaren. In zijn toespraak op die dag probeerde Hitler de schuld van de oorlog af te schuiven op Roosevelt. Hij noemde de president geestesziek en beschuldigde hem ervan, gesteund door ďzijn Joodse aanhangĒ, ďonbegrensde werelddictatuurĒ na te streven.

We publiceren deze tekst als historische bron, die toont hoe Hitler zijn politieke boodschap verkondigde en die zijn kijk op de oorlog en wereldpolitiek toont. Voor een objectieve weergave van de historische feiten verwijzen we u naar onze artikelen over de Japanse aanval op Pearl Harbor en Franklin Roosevelt.