TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  Luitenant-generaal Takuro Matsui was juist bevorderd, toen hij in 1940 het commando op zich nam over de Dai-go shidan (5e Japanse Infanteriedivisie), welke ingezet zou worden in december 1941 bij de invasie van Malakka en de verovering van Singapore. Zijn divisie was ťťn van de best getrainde en meest ervaren divisies binnen het Japanse leger en Matsui was een uitstekende commandant.


  Takuro Matsui (midden) Bron: Public Domain (Onbekende bron)

  Definitielijst

  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.

  Levensloop

  Takuro Matsui werd op 3 december 1887 geboren in Fukuoka. Na zijn afstuderen aan de Militaire Academie, werd hij in 1931 Politiechef bij het Kantogun (Kwantung Leger) en in 1932 Bevelhebber van de Regio Osaka. In 1935 werd hij commandant van het 12e Onafhankelijke Infanterieregiment. Hiermee had Matsui de nodige praktische ervaring opgedaan in China. In 1937 werd Matsui bevorderd tot majoor-generaal om een jaar later commandant te worden van de 1e Infanteriebrigade van de Keizerlijke Garde. Vanaf 15 juli 1938 ontving hij het commando over de Seibu-homen gun (Westelijk Distrikt Leger) welke functie hij bekleedde tot 9 maart 1940.

  Op 15 oktober 1940 werd hij aangesteld als commandant van de Dai-go shidan (5e Japanse Infanteriedivisie) en ingedeeld onder Jamashita's Dai-nijyugo gun (25e Leger). Zijn verhouding tot Jamashita was uitstekend en zijn divisie wist zich onder zijn leiding uitstekend in de strijd te voegen.[1][2]

  Op 11 mei 1942 werd Matsui vervangen als divisiecommandant en gestationeerd in Nanking als militair adviseur van het aldaar door de Japanners geÔnstalleerde marionettenregime. De weinige Chinese troepen die voor dit regime aan de strijd deelnamen, speelden een nagenoeg onbeduidende rol in de operaties in China en dienden zich geheel aan de eisen van het Japanse opperbevel te onderwerpen. Matsui's rol hierin was om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurde. Vanaf 18 maart 1943 werd hij Stafchef van het Shina hakengun (China Expeditie Leger). Als commandant speelde hij een belangrijke rol in de vele operaties van dit leger in het Chinese oorlogsgebied.

  Vanaf 1 februari 1945, ontving Matsui het commando over het Dai-jyusan gun (13e Leger). Ook dit leger was in China gestationeerd. Hier diende hij de oorlog uit.

  Matsui overleed op 10 juni 1969.

  Noten

  1. Rottman, 2013, pag. 17
  2. Yenne, 2014, pag. 96

  Definitielijst

  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  18-04-2022
  Feedback?
  Stuur het in!

  Gerelateerde boeken

  Japanese Army in World War II