Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Artikelen

Hashimoto, Shintaro
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 4 april 2022

Hashimoto, Shintaro

Shintaro Hashimoto studeerde in 1913 af aan het Japanse Marine Academie en klom spoedig op in de rangen. Tussen de twee wereldoorlogen voerde hij het bevel over diverse flottieljes torpedobootjagers. Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog als flottieljeleider deel aan de belangrijkste operaties rond de Zuidelijke Pacific. Aan het einde van de oorlog voerde hij vanaf de zware kruiser Haguro het bevel over het Japanse 5e Kruiser Eskader. Op 16 mei 1945 ging hij met zijn vlaggenschip ten onder.

Matsui, Takuro
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 18 april 2022

Matsui, Takuro

Luitenant-generaal Takuro Matsui was juist bevorderd, toen hij in 1940 het commando op zich nam over de Dai-go shidan (5e Japanse Infanteriedivisie), welke ingezet zou worden in december 1941 bij de invasie van Malakka en de verovering van Singapore. Zijn divisie was ťťn van de best getrainde en meest ervaren divisies binnen het Japanse leger en Matsui was een uitstekende commandant.

Mutaguchi, Renya
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 18 april 2022

Mutaguchi, Renya

Tot aan zijn dood in 1966 bleef Mutaguchi zijn medestanders uit het voormalige Japanse leger bekritiseren op hun falen. Mutaguchi vond zichzelf onfeilbaar en beschuldigde liever de legerstaf van het achterhouden van informatie dan dat hij eigen fouten toegaf. In Japan was hij niet bepaald een geliefd persoon. Toegegeven moet echter wel worden dat hij een uitstekend bevelhebber was en een uitmuntend strateeg, die er bijna in geslaagd was om de oorlog in Birma tot een voor Japan goed einde te brengen.

Nishi, Takeichi
 • Artikel door Ruben Krutzen
 • Geplaatst op 12 april 2018

Nishi, Takeichi

Baron Takeichi Nishi (1902-1945) was een Japanse legerofficier en winnaar van een gouden medaille springen (een discipline van de paardensport). Hij diende van 1924 tot en met 1945 in het Japans Keizerlijk Leger (IJA 'Imperial Japanese Army'). Nishi diende als tankcommandant van een tankeenheid bestaande uit lichte Type 95 Ha-Go en middelzware Type 97 Chi-Ha tanks tijdens de Slag om Iwo Jima (19 februari 1945 - 26 maart 1945) en kwam om tijdens de gevechten op het eiland.

Nishimura, Takuma
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 7 februari 2003

Nishimura, Takuma

Nishimura was en is in Japan een alom gerespecteerd legerofficier. Dit heeft mede te maken met zijn rol in het neerslaan van de opstand van jonge officieren van de "Keizerlijke Weg". Hij was hier namelijk als voorzitter van de krijgsraad verantwoordelijk voor hun veroordeling. Hierbij kwam hij ernstig in aanvaring met Tomoyuki Jamashita, de commandant waaronder hij diende te functioneren als bevelhebber van de Keizerlijke Garde Divisie tijdens de operaties in Malakka en Singapore.

Onoda, Hiroo
 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 25 augustus 2011

Onoda, Hiroo

Hiroo Onoda werd in maart 1974 wereldberoemd toen hij als een van de laatste Japanse militairen capituleerde op het eiland Lubang in de Filippijnen. De dertig jaren hiervoor was hij er heilig van overtuigd dat de Tweede Wereldoorlog nog steeds aan de gang was.

Ozawa, Jisaburo
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 8 augustus 2022

Ozawa, Jisaburo

Ozawa werd, na Jamamoto, gezien als een van de beste Japanse bevelhebbers. Zonder enige voorkennis van het gebruik van vliegtuigen, doorzag hij als ťťn van de eersten het grote voordeel van het gebruik van vliegdekschepen. Hij leidde vele onderdelen van de Japanse keizerlijke marine en werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zelfs haar opperbevelhebber.

Yamashita, Tomoyuki
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 16 april 2022

Yamashita, Tomoyuki

De op 8 november 1885 geboren Tomoyuki Jamashita ging al op jonge leeftijd het leger in. Hij ontwikkelde zich al snel tot een stafofficier. Door zijn opstelling en houding ten tijde van de pogingen van militairen om de macht te grijpen in Japan, werd hij weggepromoveerd naar Korea. De leidinggevende capaciteiten die hij hier toonde konden echter niet worden genegeerd. Jamashita kreeg dan ook bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het bevel over de invasietroepen van Malakka en Singapore. Tussen 1942 en 1944 voerde hij het bevel over de Japanse troepen in Mantsjoerije. Het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte hij mee als bevelhebber van de Japanse strijdkrachten op de Filippijnen. Na de capitulatie werd hij in 1945 door de Amerikanen ter dood veroordeeld en op 23 februari 1946 opgehangen.