De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Matsui, Takuro

  Luitenant-generaal Takuro Matsui was juist bevorderd, toen hij in 1940 het commando op zich nam over de 5e Japanse Infanteriedivisie, welke ingezet zou worden in december 1941 bij de invasie van Malakka en de verovering van Singapore. Zijn divisie was ťťn van de best getrainde en meest ervaren divisies binnen het Japanse leger en Matsui was een uitstekende commandant.

  Na zijn afstuderen aan de Militaire Academie, werd hij in 1935 commandant van het 12e Onafhankelijke Infanterieregiment. Hiermee had Matsui de nodige praktische ervaring opgedaan in China.
  In 1937 werd Matsui bevorderd tot majoor-generaal om een jaar later commandant te worden van de 1e Infanteriebrigade van de Keizerlijke Garde.

  Vlak voor de geplande invasie van Malakka werd Matsui aangesteld als commandant van de 5e Infanteriedivisie en ingedeeld onder Jamashita's Japanse 25e Leger. Zijn verhouding tot Jamashita was uitstekend en de 5e Divisie wist zich onder zijn leiding uitstekend in de strijd te voegen.

  In 1942 werd Matsui gestationeerd in Nanking als militair adviseur van het aldaar door de Japanners geÔnstalleerde marionettenregime. De weinige Chinese troepen die voor dit regime aan de strijd deelnamen, speelden een nagenoeg onbeduidende rol in de operaties in China en dienden zich geheel aan de eisen van het Japanse opperbevel te onderwerpen. Matsui's rol hierin was om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurde.
  Hierna trad hij in 1943 toe tot de staf van het China Expeditie Leger. Als commandant speelde hij een belangrijke rol in de vele operaties van dit leger in het Chinese oorlogsgebied.

  Aan het einde van de oorlog, in 1945, werd Matsui het commando gegeven van het 13e Leger. Ook dit leger was in China gestationeerd. Hier diende hij de oorlog uit.

  Matsui stierf in 1969.

  Definitielijst

  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  07-02-2003
  Laatst gewijzigd:
  26-09-2009
  Feedback?
  Stuur het in!

  Bronnen

  - Swinson A., De Val van Singapore, Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 1976
  - Tobback A., De Japanse Expansieplannen;Operatie "Southern Area", De Korea-Oorlog 3
  - TAKI's Homepage, laatst bekende adres: http://member.nifty.ne.jp/takixxx/