TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  Tot aan zijn dood in 1966 bleef Mutaguchi zijn medestanders uit het voormalige Japanse leger bekritiseren op hun falen. Mutaguchi vond zichzelf onfeilbaar en beschuldigde liever de legerstaf van het achterhouden van informatie dan dat hij eigen fouten toegaf. In Japan was hij niet bepaald een geliefd persoon. Toegegeven moet echter wel worden dat hij een uitstekend bevelhebber was en een uitmuntend strateeg, die er bijna in geslaagd was om de oorlog in Birma tot een voor Japan goed einde te brengen.


  Renya Mutaguchi (links) onder zijn troepen Bron: Japanese Army Photo

  Renya Mutaguchi

  Na afgestudeerd te zijn aan de militaire academie werd Mutaguchi commandant van het 1e China Garnizoen Infanterie Regiment en deed hij aldus in China zijn eerste gevechtservaring op.

  In 1938 werd hij bevorderd tot majoor-generaal en kreeg hij de benoeming tot stafchef van het Japanse 4e Leger. Mutaguchi was een groot aanhanger van de Samoerai-erecode en vond dat zijn manschappen onvoorwaardelijk tot de dood moesten vechten. In 1940 werd hij bevorderd tot luitenant-generaal.

  Vlak voor de geplande invasie van Malakka werd Mutaguchi aangesteld als commandant van de 18e Infanteriedivisie en ingedeeld onder Jamashita's Japanse 25e Leger. Zijn verhouding tot Jamashita was uitstekend, mede doordat ze beiden behoorden tot de militaristisch-politieke fractie "De Keizerlijke Weg".

  In 1943 werd Mutaguchi aangesteld als bevelhebber van het Japanse 15e Leger in Birma en hij zou hier tot aan het einde van de oorlog dienen. Hij was grotendeels verantwoordelijk voor de succesvolle operaties van het 15e Leger in de offensieven tegen Imphal en Kohima. Hij was echter ook zeer opvliegend en een onmens om mee te werken. Zijn verhouding tot zijn eigen staf zorgde ervoor dat hem veelal het minder goede nieuws werd verzwegen uit angst voor represailles.

  Mutaguchi overleefde de oorlog en stierf op 78-jarige leeftijd in 1966. Wat voor man hij was bleek eens te meer toen op zijn begrafenis een verklaring werd voorgedragen, waarin hij, zo lang na de oorlog, alsnog fel uithaalde naar de andere Japanse commandanten in Birma en hij hen alsnog de nederlagen in hun schoenen trachtte te schuiven.

  Definitielijst

  Infanterie
  Het voetvolk van een leger (infanterist).
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  18-04-2022
  Feedback?
  Stuur het in!