TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  De Fokker T.VIII W werd het eerste toestel van de in 1938 opgerichte torpedodienst van de MLD. Het toestel was in 1937 ontworpen en markeerde tegelijk voor Fokker de overgang naar een nieuwe constructie. Waar eerdere Fokkers nog opgebouwd werden uit een geheel metalen framewerk dat aan de voorzijde met aluminiumplaat was bewerkt en de achterzijde overtrokken met linnen, werd voor het eerst de voorzijde van de romp geheel uit aluminium vervaardigd. Het middenstuk van de romp en de vleugels waren van hout en de achterzijde nog steeds met linnen overtrokken. De geheel aluminium voorzijde markeerde echter de overstap naar Fokkers die geheel uit aluminium werden opgebouwd.


  Fokker T.VIIIW R-1 in de vlucht. Bron: Collectie Instituut voor Militaire Historie

  Productie

  Primair was de T.VIII W bedoeld ter vervanging van de verouderde T.IV, maar de eerste series bleven in Nederland terwijl de T.IV vooral in Nederlands-Indië opereerde. De eerste vijf, de R-1 t/m R-5 werden in 1939 afgeleverd. De eerste vijf werden gestationeerd op De Mok op Texel. Vanuit strategisch oogpunt begon men echter de Nederlandse watervliegtuigen, na de Duitse inval in Polen in 1939, meer te verspreiden over zogenaamde vliegtuigsteunpunten. De R-1 t/m R-5 werden gestationeerd op het Braassemermeer.

  De R-5 ging in 1939 verloren doordat het op een patrouillevlucht boven de oostelijke Waddenzee door een Heinkel He 115 werd aangezien voor een Brits vliegtuig en werd neergeschoten. De opgepikte bemanning keerde ongedeerd terug naar Nederland. Dit incident resulteerde in de vervanging van de op Nederlandse vliegtuigen aanwezige rood-wit-blauwe rozet door een zwart omlijnde oranje driehoek.

  De proefserie van vijf bleek echter zo goed te voldoen dat de MLD in 1939 een bestelling plaatste voor nog eens 19 exemplaren; dit type werd voortaan aangeduid als de T.VIII-W/G (G van Gemengde bouw). Deze serie werd gevolgd door een order van 12 toestellen van een nieuwe versie (T.VIII-W/M (Metaal)) speciaal voor Nederlands-Indië. Deze laatste twaalf zouden geheel van metaal worden gemaakt. Op 10 mei 1940 had Fokker naast de eerste vijf in totaal 9 toestellen geleverd. Naast de overgebleven R-1 t/m R-4 waren de R-6, R-7, R-9 en R-11 operationeel. Op 12 mei werden hier nog rechtstreeks uit de fabriek de R-8 en R-10 aan toegevoegd.

  Voor Finland werd voorts nog een serie van vijf toestellen op stapel gezet (versie T.VIII-W/C). Deze waren iets groter, terwijl de drijvers konden worden vervangen door wielen of ski's. Voor de Finse toestellen zou tevens een andere motor worden gebruikt en wel de Bristol Mercury XI. Voor proef is één van de Finse toestellen uitgerust met een intrekbaar landingsgestel en kreeg typenaam T.VIII-L mee.


  De R-2 en de R4, met de F-19 en F-20 (Fokker C.XIV-W) op Vliegkamp Veere. Bron: Collectie Instituut voor Militaire historie

  De meidagen

  Tijdens de meidagen bleven de R-1, R-2 en R-3 bij de GVT2 (Groep Vliegtuigen) op het Braassemermeer. De R-4 hoorde ook tot de GVT2 maar werd in reserve gehouden op De Mok. De R-6, R-7, R-9 en R-11 waren ingedeeld bij de GVT4 met als basis de Westeinderplassen. De R-11 werd echter overgevlogen naar Schellingwoude voor de vesting Amsterdam. Aangezien er tijdens de meidagen een tekort was aan torpedo's, zijn de toestellen bewapend geweest met bommen.

  De eerste echte operatie van de GVT2 bestond uit het overbrengen van de Nederlandse politici Van Kleffens en Welter naar Londen. Bij deze operatie, genoemd Operatie Scheveningen, die uitgevoerd werd door de R-1, R-2, R-3, R-4 en de Fokker C.VIII W G-8 behaalde alleen de R-3, gelukkig met de politici aan boord, Groot-Brittannië. De overige toestellen zijn op weg naar het rendez-vouspunt vernield (R-4 en G-8) door Duitse jagers of door eigen personeel in brand gestoken na een noodlanding (R-2). De R-1 wist met lekgeschoten drijvers zich in veiligheid te brengen.

  Op 13 mei kreeg de MLD opdracht uit te wijken naar Groot-Brittannië. Ook de zeven luchtwaardige T.VIII W's vlogen via Frankrijk naar Groot-Brittannië.

  Definitielijst

  torpedo
  Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.

  Britse Fokkers

  In Groot-Brittannië aangekomen bleken de Fokker T.VIII W toestellen de enige die van daaruit werkelijk voor gevechtsdoeleinden konden worden ingezet. De vliegtuigen werden gestationeerd in Pembroke Dock in Wales alwaar zij de basis vormden voor het eerste Nederlandse squadron binnen de RAF Coastal Command en wel het 320ste (Dutch) Squadron.

  Ze kregen hier Britse camouflagekleuren, herkenningstekens en registratienummers (AV958 t/m AV965). Als herkenning voor een Nederlands squadron werd aan de zijkant op de neus een kleine oranje driehoek aangebracht. De Fokkers werden gebruikt voor patrouille- en konvooidiensten boven de Ierse Zee en voor vluchten naar bezet Nederland ten behoeve van het verzet.

  Eind 1940 werden ze vervangen door Lockheed Hudson bommenwerpers, welke door de Nederlandse regering in ballingschap waren aangekocht. De T.VIII W's hadden hun werk gedaan en vooral door gebrek aan de juiste onderdelen kon men ze niet langer gebruiken. Alle exemplaren zijn gesloopt.


  Fokker T.VIIIW in Britse dienst. Bron: Collectie Instituut voor Militaire Historie

  Weer Duitse Fokkers

  In de Eerste Wereldoorlog was Fokker dé leverancier van vliegtuigen voor de Duitse luchtmacht. De Fokkers waren zo gevreesd dat Duitsland geen enkel Fokkervliegtuig meer mocht bezitten. Met de inval in Nederland in mei 1940 kwam hier verandering in. Bij Fokker stonden talloze Fokker G.1 en T.VIII W toestellen op de productielijn en beide typen zijn dan ook voor de Duitsers afgebouwd. De G.1 is hiervan niet intensief gebruikt, eigenlijk alleen voor lesdoeleinden. De Fokker T.VIII W is echter intensief door de Duitse Luftwaffe gebruikt.


  De T.VIII-W/G, voormalige R-6, als landversie in Duitse dienst. Bron: Wilco Vermeer collection

  Bij de inval stonden bij Fokker de R-12 t/m R-36 op de productielijn, daarnaast stonden de voor Finland bedoelde FW-160 en FW-161 bijna klaar. Deze iets grotere versie is ook voor de Luftwaffe afgebouwd samen met nog drie van dit type die nog geen registratie hadden.

  De Duitse toestellen zijn ingezet voor verkenningsdoeleinden boven de Noordzee en de Middellandse zee. De meeste toestellen waren ingedeeld bij de 1./SA Gr.126. (SeeAufklärungsGruppe). Op 6 mei 1941 werd de R-25 (KD+GQ) te Amsterdam 'gestolen' door Wim Boomsma, Govert Steen (piloot), Wijbert Lindeman en Jan Beelaerts van Blokland, die met het toestel wegvlogen naar het Britse Broadstairs. Het toestel is vanuit Felixtown tot in 1944 ingezet voor clandestiene vluchten naar Nederland om verzetsstrijders op te halen. Uiteindelijk zijn de Fokkers in 1943 vervangen door Arado Ar 196 watervliegtuigen.

  Definitielijst

  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. Italië en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  Luftwaffe
  Duitse luchtmacht.

  Technische data


  Taak:
  Torpedobommenwerper

  Type:
  Fokker T.VIII W
  T.VIII W/G: Gemengde metalen en houten constructie, 19 gebouwd
  T.VIII W/M: Geheel metalen constructie, 12 gebouwd.
  T.VIII W/C: Grotere versie met sterkere motoren. Vijf besteld door Finland, 3 zeker afgebouwd voor Luftwaffe, later nog twee?.
  T.VIII  L: Land versie met wielen

  Bemanning:
  3-4

  Afmetingen:
  Spanwijdte: 18,00m
  Lengte: 13,00m
  Hoogte: 5,00m
  Vleugeloppervlak: 43,90 m2

  Gewichten:
  Leeggewicht: 3100kg
  Geladen gewicht: 5000kg

  Prestaties:
  Maximumsnelheid: 285 km/u
  Kruissnelheid: 220 km/u
  Plafond: 6800m
  Bereik: 2750km

  Motoren:
  twee Wright Whirlwind R-975 motoren met een vermogen van
  450 pk

  Bewapening:
  één 7,62 mm mitrailleur
  één 12,7 mm mitrailleur
  750 kg aan bommen of torpedo's

  Productie/MLD/RAF/Luftwaffe:
  36 stuks (T.VIII-W/G 19, T.VIII-W/M 12 en T.VIII-W/C 5) onderstaande nummeringen en kentekens bij de Luftwaffe zijn nog onzeker

  Definitielijst

  Luftwaffe
  Duitse luchtmacht.
  mitrailleur
  Machinegeweer, een automatisch, zwaar snelvuurwapen.
  torpedo
  Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.

  Overzicht geproduceerde toestellen


  Taak:
  Torpedobommenwerper

  Type:
  Fokker T.VIII W
  T.VIII W/G: Gemengde metalen en houten constructie, 19 gebouwd
  T.VIII W/M: Geheel metalen constructie, 12 gebouwd.
  T.VIII W/C: Grotere versie met sterkere motoren. Vijf besteld door Finland, 3 zeker afgebouwd voor Luftwaffe, later nog twee?.
  Type:
  Productie/MLD/RAF/Luftwaffe:
  36 stuks (T.VIII-W/G 19, T.VIII-W/M 12 en T.VIII-W/C 5) onderstaande nummeringen en kentekens bij de Luftwaffe zijn nog onzeker
  De volgende nummeringen en kentekens zijn voor zover mogelijk geïdentificeerd:
  T.VIII W/G
  5609, R-1(MLD), AV958 (RAF)
  25 april 1939 in dienst. Op 10 mei 1940 te Scheveningen beschadigd en later naar Schellingwoude overgebracht voor reparaties. Uitgeweken naar Engeland, onderdeel van 320 Squadron. 28 november 1940 afgeschreven na crash bij Sudbury.
  T.VIII W/G
  5601, R-2 (MLD)
  5 mei 1939 in dienst. Op 10 mei vanaf Braassemermeer naar Scheveningen met bemanning Rombeek, Bakker en Luyendijk. Vertrekken onverrichterzake terug naar Braassemermeer maar worden gedwongen te landen na luchtgevecht boven Nieuwe Waterweg bij Roozenburg. Bemanning steekt R-2 in brand en ontkomt aan Duitse parachutisten.
  T.VIII W/G
  5611, R-3 (MLD), AV959 (RAF)
  27 juni 1939 in dienst. Op 10 mei 1940 uitgeweken naar Engeland vanuit Scheveningen met Nederlandse politici. September 1940 afgeschreven.
  T.VIII W/G
  5612, R-4 (MLD)
  28 juli 1939 in dienst. Op 10 mei 1940 vertrokken van de Mok naar Scheveningen met piloot Jan Uytenhoudt en boordwerktuigkundige Nic Kooiman. Bij taxie:en naar het strand aangevallen door Messerschmitt Bf 109 (mogelijk Bf 110) waarbij Jan Uytenhoudt sneuvelt en Nic Kooiman gewond raakt. R-4 vernield door brand, Nic Kooiman overleed op 12 mei 1940.
  T.VIII W/G
  5613, R-5 (MLD)
  28 juli 1939 in dienst. Op 13 september 1939 bij vergissing neergeschoten door de Luftwaffe en afgeschreven. Door dit voorval werd de Nederlandse rozet vervangen door de Oranje driehoek.
  T.VIII
  5636, R-37, KD+GG, TD+CP (Luftwaffe), FW-160 (Finland),
  Testvluchten (60) voor Finland tussen 19 augustus 1940 en 15 november 1940. Finland bestelde order af op 19 september 1940. Zwaar beschadigd tijdens een storm in Amsterdam in november 1940. Op 1 oktober 1941 besloten deze en 5637 te verkopen aan de RLM. Op 27 juli 1942 overgevlogen naar E-Stelle, Travemünde. Opgeslagen en uiteindelijk afgeschreven op 18 februari 1943.
  T.VIII
  5637, R-38, KD+GH, TD+CQ (Luftwaffe), FW-161 (Finland),
  Landuitvoering getest. Tot 7 november 1940 ahct testvluchten uitgevoerd voor Finland. Finland bestelde order af op 19 september 1940. Op 1 oktober 1941 besloten deze en 5636 te verkopen aan de RLM. Opnieuwe gestest op 14 april 1942 en overgevlogen naar E-Stelle Travemünde. Opgeslagen en uiteindelijk op 18 februari 1943 afgeschreven.
  T.VIII W/G 5638, R-6 (MLD), AV960 (RAF)
  10 mei 1940 in dienst. Onstnapt naar Engeland. Op 28 november 1940 afgeschreven.
  T.VIII W/G
  5639, R-7 (MLD), AV961 (RAF)
  10 mei 1940 in dienst. Ontsnapt naar Engeland. Nam op 16 oktober 1940 deel aan een geheime vlucht naar het Tjeukermeer waarbij het toestel werd beschoten. Ontsnapt naar Engeland. Op 28 november 1940 afgeschreven.
  T.VIII W/G
  5640, R-8 (MLD), AV962 (RAF)
  12 mei 1940 in dienst. Ontsnapt naar Engeland. Afgeschreven op 1 september 1940.
  T.VIII W/G
  5641, R-9 (MLD), AV963 (RAF)
  10 mei 1940 in dienst. Ontsnapt naar Engeland. Verongelukt tijdens een konvooivlucht boven de Ierse Zee op 26 september 1940.
  T.VIII W/G
  5642, R-10 (MLD), AV964 (RAF)
  12 mei 1940 in dienst. Ontsnapt naar Engeland. Gecrashed in de Ierse Zee op 26 juli 1940.
  T.VIII W/G
  5643, R-11 (MLD), AV965 (RAF)
  mei 1940 in dienst. Ontsnapt naar Engeland. Afgeschreven op 28 november 1940.
  T.VIII W/G
  5644, R-12 (MLD), KD+GB (Luftwaffe)
  Gebruikt voor wapentesten, afgeschreen op 18 februari 1943.
  T.VIII W/G
  5645, R-13 (MLD)
  In maart 1941 afgeleverd aan E-Stelle (See) Travemünde.
  T.VIII W/G
  5646, R-14 (MLD), TD+CA (Luftwaffe)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), op 16 september 1941 verloren gegaan bij Falkonra, Milos, Griekenland. Bemanning: Leutnant Rolf Wille (Beobachter, omgekomen), Unteruffizier Karl Dorn (Flieger, omgekomen) en Oberfeldwebel Franz Zimmermann (Beobachter, overleden aan verwondingen op 30 september 1941).
  T.VIII W/G
  5647, R-15 (MLD), TD+CB, 6I+MH (Luftwaffe)
  Operationele testen 1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941). 1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), 27 februari 1941 afgeschreven in Griekenland voor onderdelen.
  T.VIII W/G
  5648, R-16 (MLD), TD+CC (Luftwaffe)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), 27 februari 1941 afgeschreven in Griekenland voor onderdelen.
  T.VIII W/G
  5649, R-17 (MLD), TD+CD (Luftwaffe)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/G
  5650, R-18 (MLD), TD+CE, 6I+NH (Luftwaffe)
  Operationele testen 1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941).
  T.VIII W/G
  5651, R-19 (MLD), TD+CF (Luftwaffe)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), 27 februari 1941 afgeschreven in Griekenland voor onderdelen.
  T.VIII W/M
  5652, R-20 (MLD), TD+CG, 6I+OH (Luftwaffe)
  Operationele testen 1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941). 1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/M
  5653, R-21 (MLD), TD+CH, 6I+PH (Luftwaffe)
  Operationele testen 1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941). 1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/M
  5654, R-22 (MLD)
  Opgeslagen bij de Luftzeugamt (See) Travemünde en afgeschreven op 18 februari 1943.
  T.VIII W/M
  5655, R-23 (MLD)
  Opgeslagen bij de Luftzeugamt (See) Travemünde en afgeschreven op 18 februari 1943.
  T.VIII W/M
  5656, R-24 (MLD)
  Opgeslagen bij de Luftzeugamt (See) Travemünde en afgeschreven op 18 februari 1943.
  T.VIII W/M
  5657, R-25 (MLD), KD+GQ (Luftwaffe)
  Op 6 mei 1941 gestolen in de Minervahaven, Amsterdam, door Luitenant Govert Steen, Korporaal Evert Willem Boomsma, Fokker TechnicusWijbert Lindeman en Luitenant  Jan Beelaerts van Blokland. Overgebracht naar Engeland.
  T.VIII W/M
  5658, R-26 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/M
  5659, R-27 (MLD)

  T.VIII W/M
  5660, R-28 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/M
  5661, R-29 (MLD)

  T.VIII W/M
  5662, R-30 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/M
  5663, R-31 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/C
  5664, R-32 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/C
  5665, R-33 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/C
  5666, R-34 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), verloren gegaan op 30 mei 1942 tijdens een testvlucht.
  T.VIII W/C
  5667, R-35 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  T.VIII W/C
  5668, R-36 (MLD)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See), gesloopt te Athene-Phaleron in augustus 1942.
  De volgende Duitse kentekens zijn bekend en indien geïdentificeerd aangegeven:

  KD+GB (5644, R-12)


  KD+GG (5636, R-37, FW-160, TD+CP)


  KD+GH (5637, R-38, FW-161, TD+CQ)
  Landuitvoering getest

  KD+GI


  KD+GK


  KD+GL


  KD+GM


  KD+GN


  KD+GO


  KD+GP


  KD+GQ (5657, R-25)
  6 mei 1941 ontsnapt naar Engeland

  TD+CA (5646, R-14)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  TD+CB (5647, R-15, 6I+MH)
  1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941)

  TD+CC (5648, R-16)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  TD+CD (5649, R-17)


  TD+CE (5650, R-18, 6I+NH)
  1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941)

  TD+CF (5651, R-19)
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  TD+CG (5652, R-20,6I+OH)
  1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941)

  TD+CH (5653, R-21, 6I+PH)
  1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941)

  TD+CL


  TD+CP (5636, R-37, FW-160, KD+GG)


  TD+CQ (5637, R-38, FW-161, KD+GH)
  Landuitvoering getest

  D1+AB
  Stab, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  D1+KH
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  D1+LH
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  D1+MH
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  D1+NH
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  D1+OH
  1. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  D1+KL
  3. Staffel, Aufklärungsgruppe 26 (See)

  6I+MH (5647, R-15, TD+CB)
  1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941)

  6I+NH (5650, R-18, TD+CE)
  1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941)

  6I+OH (5652, R-20, TD+CG)
  1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941)

  6I+PH (5653, R-21, TD+CH)
  1. Staffel, Küstenfliegergruppe 706 (juni - augustus 1941)
  Units:


  D1
  Stab, 1. Staffel, 3. Staffel, Aufklärungsgruppe 126 (See). Griekenland

  6I
  Küstenfliegergruppe 706, Seeaufklärungsgruppe 130  02.02.1942. Die T.8 W G2 Fokker hatten (ex holländische Produktion) die K.Nr. 5644-5653 und 5658-5668.

  5649, 5652, 5653, 5658, 5660, 5662, 5663, 5664, 5665, 5667 und 5668 wurden Sommer 1942 für die Entnahme von Ersatzteilen in Phaliron ausgeschlachtet.

  15.09.1942. Staffel 1./126 "Betriebsmonatsmeldung" augustus 1942: Fokker T.VIIIw 5649, 5652, 5653, 5658, 5660, 5662, 5663, 5664, 5665, 5667, 5668 zwecks Ausschlachtung an Werft Phaleron abgegeben.

  31.12.1942. Monatsmeldung E-Stelle Travemünde Dezember 1942: T-VIII C. Da das Muster volständig aus dem Einsatz gezogen wurde, wurde die Erprobung der T-VIII C mit der Aufstellung des Kennblattes abgeschlossen. [Sprake is hier van Werknr: 5636. Tevens bericht over Werknr: 5637, "in folge Aufplatzens der Sperrholzbeplanking ist das Flugzeug z.Zt. unklar]. Über die weitere Verwendung der bei LZA Travemünde liegenden 7 Flugzeugen ist Entscheidung angefordert.

  Definitielijst

  Luftwaffe
  Duitse luchtmacht.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  17-04-2020
  Laatst gewijzigd:
  18-04-2020
  Feedback?
  Stuur het in!

  Gerelateerde boeken

  85 Jaar Marineluchtvaartdienst In Beeld