De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Alan Jones (1893-1969)

  Inleiding
  Major-General Alan Jones is waarschijnlijk ťťn van de minder bekende en meest onfortuinlijke divisiecommandanten van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zou zijn 106th Infantry Division slechts vierentwintig dagen aanvoeren in de strijd alvorens hij zijn taak noodgedwongen neer moest leggen als gevolg van een hartaanval. In deze korte tijd kreeg zijn divisie het zwaartepunt van de Duitse aanval in de Ardennen te verwerken, waarbij twee volledige infanterieregimenten verloren gingen.

  Voor de oorlog
  Alan Walter Jones werd in 1893 geboren in het plaatsje Goldendale in de staat Washington. Hij genoot zijn onderwijs aan de Universtity of Washington in Seattle, alvorens hij in 1917 in het leger terechtkwam als geniesoldaat. Hij trouwde en Jones en zijn vrouw Alys kregen twee kinderen. Een zoon, Alan Jr., en een dochter.

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Jones als 2nd Lieutenant actief in Europa. Hij diende bij de 42nd Infantry Division, waarmee hij onder andere betrokken raakte bij het Honderddagenoffensief. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij overgeplaatst naar de 45th Infantry Division op de Filipijnen. Hij keerde vervolgens terug naar de Verenigde Staten waar hij studeerde aan verschillende infanterie- en artilleriescholen. Hierna diende hij bij de Office of the Chief of Infantry en de War Department General Staff.

  Tijdens de oorlog
  Tussen 1942 en 1943 was Jones assistent-divisiecommandant bij de 90th Infantry Division. Op 15 maart 1943 kreeg hij het bevel over de nieuw geformeerde 106th ĎGolden Lionsí Infantry Divsion. Zijn zoon, 1st Lieutenant Alan W. Jones Jr. maakte ook deel uit van de divisie. Jones Jr. was Staff Officer Operations (S-3) van het 1st Battalion van het 424th Infantry Regiment. Gestationeerd op Camp Jackson in South Carolina had Jones de taak de divisie voor te bereiden op de oorlog. Na een maandenlange training gaf Jones aan: ďWe keerden terug met heel wat ervaring, als een getrainde en veelbelovende divisie.Ē De divisie maakte in november 1944 de oversteek naar Europa.

  Op 29 november werd het toegevoegd aan het VIII Corps. Op 10 december werd de divisie in de Ardennen aan het front gestationeerd. Enkele belangrijke officieren uit de divisiestaf ontbraken nog en er waren ook geen goede kaarten van het gebied voorhanden. Jones maakte zich hierover zorgen, want zijn divisie kon zich op deze manier niet goed voorbereiden op een eventuele Duitse aanval. Hij kreeg echter te horen dat hij zich geen zorgen moest maken, de Duitse tegenstand was reeds gebroken.

  Op 16 december 1944 werden de geallieerden onaangenaam verrast. De Duitse tegenstand bleek niet gebroken en Hitler ontketende een groots tegenoffensief, bekend als het Ardennenoffensief. Samen met de 28th Infantry Division kregen de Golden Lions het zwaartepunt van de aanval te verduren. Twee regimenten, het 422th en 423rd, werden omsingeld en moesten zich op 19 december overgeven. Jones had de omsingeling niet kunnen doorbreken, mede als gevolg van miscommunicatie tussen hem en Lieutenant-General Troy Middleton, de bevelhebber van het VII Corps. Uit angst dat de lijn werd afgeluisterd gebruikte Middleton onofficiŽle codetaal. Na dit gesprek verkeerde Jones in de veronderstelling dat hij bij zijn pogingen de omsingeling te doorbreken steun zou krijgen van 7th Armored Division, wat achteraf niet zo bleek te zijn. Jones startte wel met het inrichten van een verdediging voor St.-Vith. De volgende dag zou het commando over de verdediging van de stad overdragen aan Brigadier-General Bruce Clark, die met zijn Combat Command B van de 7th Armored Division het belangrijkste deel van de gevechtsmacht voor St.-Vith aanvoerde. Jones zei tegen hem: ďIk heb mijn laatste pijlen verschoten. Veel heb ik niet meer, maar jouw gevechtscommando zal deze posities verdedigen. Vanaf nu voer jij het bevel over St.-Vith.Ē Ondertussen was zijn zoon krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Op 22 december 1944 kreeg Jones, mogelijk als gevolg van de enorme druk, een hartaanval. Hij werd naar een noodziekenhuis overgebracht in Luik voor behandeling, waardoor hij zijn taak als divisiecommandant niet langer kon uitvoeren. Hij werd vervangen door Brigadier-General Herbert Perrin.

  Na de oorlog
  Nadat Jones was hersteld van zijn hartaanval bleek hij vanwege zijn gezondheid niet meer geschikt voor het leger. In 1945 werd hij dan ook met pensioen gestuurd. Hij was betrokken bij de 106th Infantry Division Association, totdat er op latere leeftijd kanker bij hem werd geconstateerd. Op 22 januari 1969 kwam hij te overlijden. Jones verbleef toen al sinds 6 december in het Walter Reed Army Medical Center. Hij is begraven op Arlington National Cemetery. Major-General Alan Jones is 75 jaar oud geworden.

  Definitielijst

  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  geallieerden
  Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
  infanterie
  Het voetvolk van een leger (infanterist).
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Afbeeldingen

  Major-General Alan Jones kort na zijn benoeming tot divisiecommandant. Bron: U.S. Army Center for Military History.
  Major-General Alan Jones Bron: U.S. Army Center for Military History.
  Major-General Alan Jones Bron: U.S. Army Signal Corps.

  Informatie

  Artikel door:
  Pieter Schlebaum
  Geplaatst op:
  25-10-2010
  Laatst gewijzigd:
  24-02-2019
  Feedback?
  Stuur het in!

  Gerelateerde boeken

  De dood van een divisie
  Saint-Vith

  Bronnen

  Met dank aan John Schaffner (106th Division Association Historian) en Alan W. Jones Jr. voor de door hen beschikbaar gestelde informatie.