TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Alan Jones
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 25 oktober 2010

Alan Jones

Major-General Alan Jones is waarschijnlijk ťťn van de minder bekende en meest onfortuinlijke divisiecommandanten van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zou zijn 106th Infantry Division slechts vierentwintig dagen aanvoeren in de strijd alvorens hij zijn taak noodgedwongen neer moest leggen als gevolg van een hartaanval. In deze korte tijd kreeg zijn divisie het zwaartepunt van de Duitse aanval in de Ardennen te verwerken, waarbij twee volledige infanterieregimenten verloren gingen.

Anthony McAuliffe
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 28 januari 2007

Anthony McAuliffe

"One secret of success in life is for a man to be ready for his opportunity when it comes." Deze woorden van de Britse staatsman Benjamin Disraeli zijn van toepassing op de Amerikaanse generaal Anthony Clement McAuliffe. Hij werd, bij absentie van Major General Maxwell Taylor, bekend als de bevelhebber van de troepen die standhielden bij Bastogne tijdens het Ardennenoffensief en natuurlijk door zijn korte en pakkende antwoord op de eis ter overgave van de Duitsers tijdens hetzelfde offensief.

Benjamin Ferencz
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 10 maart 2015

Benjamin Ferencz

Zevenentwintig jaar oud was Benjamin Ferencz (1920) toen hij kort na de oorlog in Neurenberg hoofdaanklager was in het Einsatzgruppen-tribunaal dat in de media "de grootste moordzaak in de geschiedenis" werd genoemd. Vierentwintig voormalige leiders van de Duitse moordeskaders werden ter verantwoording geroepen voor de moord op meer dan 1 miljoen Joden en andere bevolkingsgroepen aan het Oostfront. Het was zijn bevlogenheid waar de jonge Joods-Amerikaanse jurist zijn benoeming aan te danken had, want bogen op een glansrijke militaire of juridische carriŤre kon hij niet.

Charles French
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 24 februari 2019

Charles French

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de torpedobootjager waarop Charles Jackson French zich bevond naar de kelder gejaagd door Japanse oorlogsschepen. De overlevenden belandden in het water en dreigden door de Japanners gevangen genomen te worden. Daarop onderscheidde Charles Jackson French zich, want hij had een vlot vol met gewonde kameraden met zich mee getrokken, terwijl hij tussen de haaien zwom. Aanvankelijk kreeg hij geen erkenning voor zijn daad, pas nadat vaandrig Robert Adrian, die erbij betrokken was, over bericht had, kwam French in de belangstelling te staan.

Clarence Huebner
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 11 maart 2010

Clarence Huebner

Major-General Clarence Huebner dankt zijn bekendheid vooral aan het feit dat hij de bevelhebber was van de 1st Infantry Division tijdens de landingen op Omaha Beach op 6 juni 1944. Dit ondanks dat hij een half jaar eerder nog uit zijn functie was ontheven, nadat hij was gebotst met zijn meerdere, de Britse Field Marshal Sir Harold Alexander.

Doris Miller
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 27 oktober 2018

Doris Miller

Op 7 december 1941 werd Amerika bij de Tweede Wereldoorlog betrokken toen Pearl Harbor werd aangevallen door Japan. Die ochtend waren er als gevolg van de Japanse agressie grote verliezen te betreuren. Helden zouden echter ook opstaan, waaronder Doris Miller, de eerste Afro-Amerikaan die het Navy Cross zou ontvangen.

Dwight Eisenhower
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 6 september 2009

Dwight Eisenhower

General of the Army Eisenhower heeft veel lof, maar ook veel kritiek gekregen naar aanleiding van zijn functioneren als geallieerd opperbevelhebber tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de Amerikaanse bevolking maakte hij veel indruk, terwijl zijn ondergeschikten in Europa de nodige twijfels over hem hadden. Zijn taak was ook geen eenvoudige. Hij moest tegelijkertijd de voortgang van de strijd plannen en bewaken, het thuisfront tevreden houden over de oorlogsvorderingen en de juiste manier van samenwerken vinden voor zijn generaals. Vooral dit laatste bleek een zware taak voor "Ike", die veel energie stak in het in stand houden van het Anglo-Amerikaans bondgenootschap. Na de oorlog zou Eisenhower de 34e president van de Verenigde Staten worden.

Eddie Slovik
 • Artikel door Sanne Jussen
 • Geplaatst op 30 januari 2023

Eddie Slovik

Edward Donald ĎEddieí Slovik was een Amerikaanse infanteriesoldaat. Hij is de enige Amerikaanse soldaat die ter dood veroordeeld en geŽxecuteerd werd vanwege desertie sinds het jaar 1864. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen in totaal 49 soldaten om deze reden de doodstraf. Aan 48 van hen werd gratie verleend. Enkel Eddie werd, op 31 januari 1945 in het Franse Sainte-Marie-aux-Mines, daadwerkelijk door een vuurpeloton om het leven gebracht. Hij was toen nog net 24 jaar oud.

Edward 'Butch' O'Hare
 • Artikel door Sam Jacobs
 • Geplaatst op 1 april 2021

Edward 'Butch' O'Hare

Butch O'Hare was de eerste vlieger van de US Navy die een MOH ontving.

Edward Brooks
 • Artikel door Tom Notten
 • Geplaatst op 22 januari 2003

Edward Brooks

Edward Hale Brooks werd geboren op 25 April 1893 in Concord, New Hampshire. Hij studeerde aan de militaire academie in Northfield, Vermont.
Hij begon zijn militaire carriŤre in juni 1915 als kapitein van een cavalerieregiment in Vermont. Tijdens de eerste wereldoorlog was hij bij de 3e divisie betrokken bij hevige gevechten in West-Europa tegen de Duitsers. Na de wapenstilstand in 1918 verbleef hij bij de bezettingsmacht tot augustus 1919.

Ellen Ainsworth
 • Artikel door Sanne Jussen
 • Geplaatst op 13 augustus 2023

Ellen Ainsworth

2nd Lieutenant Ellen Ainsworth was verpleegster in het Amerikaanse Army Nurse Corps. Na de geallieerde landing in ItaliŽ bij Anzio op 22 januari 1944 was zij een van de vrouwen die zich aldaar over de gewonden ontfermden. Op 12 februari vond een zware artillerieaanval plaats. Toen een Duits explosief buiten de tent insloeg, waarin zij zich bevond, werd Ellen geraakt door scherven. Ze werd geopereerd maar overleed vier dagen later, enkele weken voor haar 25e verjaardag.

Elvin Bell
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 6 februari 2019

Elvin Bell

Aan boord van de USS Lexington (CV-2) bevond zich een wees uit deNew Yorkse wijk Jamaica, genaamd Elvin Bell. Toen het vliegdekschip op 8 mei 1942 in de problemen kwam door Japanse bommen en torpedoís, was hij degene die terugkeerde om drie mannen uit het vuur te redden. Voor deze daad zou hij de Navy and Marine Corps Medal krijgen.

Ernie Pyle
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 20 februari 2017

Ernie Pyle

"At this spot the 77th division lost a buddy" ; deze tekst stond geschreven op een houten bord bij een veldgraf op het Japanse eiland Iejima, onderdeel van de Okinawa-eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Op 18 april 1945, terwijl de slag om Okinawa in volle hevigheid woedde, sneuvelde de Amerikaan voor wie dit bord neergezet werd. Hij was geen infanterist, noch een marinier, maar een burger. Niet zomaar ťťn: hij was zowel aan het front als in de Verenigde Staten de meest populaire oorlogscorrespondent. Ernie Pyle was zijn naam.

Franklin Roosevelt
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 21 oktober 2014

Franklin Roosevelt

Twaalf jaar lang, van 1933 tot 1945, was hij president van de Verenigde Staten, de tweeŽndertigste en langstzittende Amerikaanse president in de geschiedenis. Bij zijn aantreden verkeerde de natie in grote economische malaise. De toekomst zag er voor miljoenen Amerikanen tijdens de Grote Depressie niet rooskleurig uit. Velen leefden onder het bestaansminimum nadat ze hun werk verloren hadden. Franklin Delano Roosevelt (kortweg: FDR) bracht hen nieuwe hoop. De charmante en sociaal bevlogen president, die zelf afkomstig was uit een elitair milieu, wilde het leven van de gewone Amerikanen weer draaglijk maken. Daartoe waren naar zijn mening revolutionaire maatregelen noodzakelijk. Hij wilde meer zijn dan enkel een afstandelijke bestuurder. "Het presidentschap is geen administratieve functie", zo verklaarde hij kort na zijn ambtsaanvaarding. "Het is een plaats van waaruit moreel leiderschap uitgeoefend wordt."

George Patton
 • Artikel door Hans Molier
 • Geplaatst op 26 februari 2004

George Patton

George Smith Patton jr. werd op 11 november 1885 geboren in San Gabriel, CaliforniŽ. Hij onderscheidde zich al tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 8 november 1942 voerde hij het bevel over de westelijke troepen gedurende operatie Torch, in Juli 1943 was hij commandant van het U.S. 7th Army tijdens operatie Husky. Hij kwam op 1 augustus 1944 in Frankrijk aan als commendant van het U.S. 3rd Army en stak daarmee op 22 maart 1945 de Rijn over.
Hij overleed op 21 december 1945 aan de gevolgen van een auto ongeval op 9 december.
Hij werd begraven op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Hamm in Luxemburg.

Harry Truman
 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 25 januari 2020

Harry Truman

"Een simpele, vaderlandslievende man, tot in het diepst van zijn hart overtuigd van het Amerikaanse gelijk", zo omschrijft de Nederlandse historicus en Amerikadeskundige Maarten van Rossem de drieŽndertigste president van de Verenigde Staten. Dat Harry S. Truman het hoogste ambt van Amerika bekleedde, was nooit zijn droom geweest. Hij was maar een eenvoudige jongen uit de staat Missouri, zonder academische opleiding, zonder eigen kapitaal en zonder ervaring met het geopolitieke machtsspel. Toen zittend president Franklin Roosevelt echter op 12 april 1945 overleed, was Truman als vicepresident automatisch zijn opvolger. Het was aan hem om de Tweede Wereldoorlog aan twee fronten succesvol te beŽindigen.

Jacob Devers
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 4 november 2007

Jacob Devers

De Amerikaanse General Jacob Loucks Devers is volgens sommige historici ondergewaardeerd gebleven voor zijn prestaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo geniet bijvoorbeeld zijn campagne in Zuid-Frankrijk nog altijd maar relatief weinig bekendheid. Maar sommige historici zouden vooral willen zien dat Devers meer eer kreeg voor zijn campagne in de herfst van 1944. Op dat moment liepen veel geallieerde eenheden vast. Market Garden mislukte en de gevechten om Metz en het HŁrtgenwald zaten in een impasse. De enige geallieerde generaal die daadwerkelijk vooruitgang boekte was Devers. Hij stond in november al aan de oevers van de Rijn. General Dwight Eisenhower verbood hem echter de Rijn over te steken. De geallieerde opmars kwam vervolgens helemaal tot stilstand en de Duitsers waren zelfs in staat een tegenaanval te doen. De Rijn werd pas in het voorjaar van 1945 overgestoken. Het verloop van de oorlog had er heel anders uit hebben kunnen zien wanneer Devers in november 1944 geen halt was toegeroepen.

James Gavin
 • Artikel door Roel Kerkhoff
 • Geplaatst op 29 maart 2003

James Gavin

James Maurice Gavin werd op 22 maart 1907 in New York geboren als zoon van een ongetrouwde Ierse immigrant. Op ongeveer tweejarige leeftijd werd hij geplaatst in een weeshuis van de stad New York en werd hij uiteindelijk geadopteerd door het mijnwerkersgezin Gavin uit Mount Carmel, Pennsylvania. In dit gezin leerde hij wat hard werken en discipline was; eigenschappen waar hij later zijn voordeel mee zou doen.

Leonard Roy Harmon
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 1 juni 2019

Leonard Roy Harmon

Roy Leonard Harmon werd geboren op 21 januari 1917 in Cuero, Texas. Hij was de zoon van Cornelius en Naunita Harmon. Hij werd postuum onderscheiden met het Navy Cross omdat hij zijn leven offerde om een ander te redden.

Mark Wayne Clark
 • Artikel door Egbert van de Schootbrugge
 • Geplaatst op 5 mei 2010

Mark Wayne Clark

In 24 jaar tijd, maakte Mark Wayne Clark (1896 - 1984) een bliksemcarriŤre in het Amerikaanse leger en bracht hij het tot generaal. Toen hij in november 1942 bevorderd werd tot Lieutenant-General was hij de jongste driesterrengeneraal ooit in het Amerikaanse leger. In een biografie, uitgegeven door de U.S. Army, wordt gesteld dat Clark dit deels te danken had aan zijn professionele relatie met generaal George Marshall en zijn vriendschap met generaal Dwight Eisenhower. Eisenhower stelt echter dat Clark dit te danken had aan zijn geweldige capaciteiten.

Maxwell Taylor
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 6 maart 2007

Maxwell Taylor

Major General Taylor doorliep een lange carriŤre in het leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij deel aan de gevechten op SiciliŽ, in Italie, NormandiŽ, Nederland, de Ardennen en Duitsland.

Norman Cota
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 18 januari 2010

Norman Cota

In 2004 was er in de Verenigde Staten een beweging van veteranen die zich er hard voor maakte om Major-General Norman Cota alsnog de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding, de Medal of Honor, toe te kennen voor zijn acties op Omaha Beach op D-Day. Voor de Amerikaanse soldaten die hem daar in actie zagen werd hij een held. Zijn bekendheid dankt hij dan ook voornamelijk aan D-Day. De Medal of Honor werd hem uiteindelijk niet toegekend. Er was ook kritiek op Cota. Hierbij gaat het vooral om zijn handelen als divisiecommandant tijdens de slag om het HŁrtgenwald. Volgens sommige historici was de verantwoordelijkheid voor een divisie een te grote druk voor Cota. Op dat moment balanceerde hij dan ook op het randje van ontslag.

Theodore Bachenheimer
 • Artikel door Egbert van de Schootbrugge
 • Geplaatst op 3 januari 2006

Theodore Bachenheimer

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er al vele boeken en artikelen geschreven over de bevrijding van Nederland of personen die daarin een belangrijke rol hebben gespeeld. De Amerikaanse paratrooper Theodore ĎTedí Bachenheimer was een van hen.

Theodore Roosevelt Jr.
 • Artikel door Max Poorthuis
 • Geplaatst op 14 september 2010

Theodore Roosevelt Jr.

Jeugd en vroege carriŤre Theodore Roosevelt Jr. werd op 13 november 1887 in Oyster Bay, New York geboren als zoon van de latere 26e president van de Verenigde Staten. Hij groeide op in een gezin met twee broers en een zus waarin zijn moeder Eleanor Alexander de huishouding deed. Alvorens zich aan te melden bij de Harvard-universiteit volgde hij zijn opleiding op de Albany Academy en Groton School. In 1908 studeerde hij af en ging hij de zakenwereld in; hij was werkzaam in de staal- en tapijtindustrie alvorens hij terechtkwam in het bankwezen. Hij had een neus voor zaken en vergaarde een aanzienlijk fortuin in de jaren voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Thomas Hart
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 2 april 2022

Thomas Hart

Thomas Hart diende zowel tijdens de Eerste als Tweede Wereldoorlog bij de US Navy. Gedurende de Eerste Wereldoorlog voerde Hart de leiding over een divisie onderzeeboten die vanuit Ierland opereerde. Bekender werd hij echter bij het begin van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific waar hij het bevel voerde over de US Asiatic Fleet en later bevelhebber van de marine eenheden onder ABDA-COMMAND. Op 5 februari 1942 werd hij door de Amerikanen 'geslachtofferd' voor het falende marine optreden in de strijd tegen Japan. Hij werd gedwongen ontslag te nemen op medische gronden. Terug in Washington trad hij toe tot de General Board en in 1946 werd hij senator. In 1971 overleed hij op 94 jarige leeftijd.

William Pinckney
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 17 februari 2019

William Pinckney

William Pinckney werd geboren in South Carolina als zoon van Renty en Jenny Pinckney op 27 april 1915. Het gezin had het niet makkelijk. Williams vader werkte als timmerman voor de vele garnalenvissers in en rondom zijn geboorteplaats. Williams moeder overleed toen hij 8 jaar was en zijn oudere zus Ethel nam de opvoeding over. Een paar jaar later stopte William met school en begon voor zichzelf te werken. Hij had enkel 7th grade afgemaakt, vergelijkbaar met de brugklas in Nederland. Net als zijn vader ging hij aan de slag als timmerman aan de waterkant. Uiteindelijk werkte hij samen met zijn schoonbroer, totdat hij bij de marine ging.

Wilma Vinsant
 • Artikel door Sanne Jussen
 • Geplaatst op 16 oktober 2022

Wilma Vinsant

Wilma "Dolly" Vinsant was een flight nurse in het Amerikaanse Army Nurse Corps. Als verpleegster verzorgde zij gewonde soldaten die per vliegtuig van het front naar ziekenhuizen in Engeland en de Verenigde Staten werden overgebracht. Op 14 april 1945 maakte Wilma haar laatste vlucht. De Douglas C-47 Skytrain waarin zij meevloog stortte op 14 april 1945 neer boven Duitsland: alle zes inzittenden kwamen bij de crash om het leven.