De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Document 1

  Rosa Erlich werd in mei 1927 geboren in Antwerpen, BelgiŽ, als dochter van Simon Erlich en zijn echtgenote Frieda Erlich Lieberman. Voorafgaand aan de oorlog woonde ze in Antwerpen. Ze werd door de naziís in 1944 gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze vermoedelijk in juni 1944 in de gaskamer omgebracht is. Ze werd 18 jaar.

  Voorafgaand aan haar deportatie naar Auschwitz verbleef ze eerst in de gevangenis van Antwerpen aan de Begijnenstraart nr. 42 en daarna in het SS-Sammellager Mecheln, beter bekend als de Dossinkazerne. Vanaf juli 1942 was dit het centrale verzamelpunt voor de deportatie van de Joden in BelgiŽ. De hier weergegeven correspondentie herinnert aan de tijd dat Rosa Erlich hier verbleef. De correspondentie is gericht aan mevrouw Van der Velde, vermoedelijk een buurvrouw of vriendin van de familie of een niet-Joods familielid.

  De onderstaande brief schreef Rosa vanuit de gevangenis van Antwerpen, een dag nadat ze hierheen afgevoerd was.

  Antwerpen 28/9/1943

  Liefste Mme [Madame] V.D.V. [Van de Velde],
  U zult zeer benieuwd zijn waar ik nu ben. Wel ik bevind mij hier van gisteren middag. Ik ben in goede gezondheid en hoop van U hetzelfde alsook Juffrouw Anna en Maria. Mama is naar het gasthuis overgebracht. Doet U voor mij het mogelijke om haar op te zoeken. Probeert U misschien telefonisch te weten te komen waar zij zich bevind. Het zou voor mij een heel groote vreugde zijn, moest ik weten dat Mama goed is. Zeg haar ook dat ik gezond ben, en dat ik hoop haar spoedig te zien. Geef haar veel moed. Zij mag niet schreeuwen. Anna is in het Weezenhuis Lgne. Leemstr. Ik hoop misschien dat U of Juffrouw Anna of Maria haar eens gaat bezoek. Zij zal U daarvoor eeuwig danken. Hier mag men alle 14 dagen bezoek ontvangen alsook pakjes van 3 Kg. Nu liefste Mme [Madame] V.D.V. Ik ben het hier al goed gewoon. Ik ben met een Mme [Madame] te zamen, die voor mij zoo goed is, als een moeder. Ik omhels jullie allemaal met de hoop U terug te zien.

  Rosa Erlich

  Definitielijst

  nazi
  Afkorting voor een nationaal socialist.

  Afbeeldingen

  Rosa Erlich, in 1944 vermoord in Auschwitz.

  Document 2

  Een verzoek van Rosa voor de toezending van kleding, linnengoed, toiletartikelen en levensmiddelen.

  Document 3

  Opnieuw een verzoek van Rosa voor de toezending van toegestane artikelen. Gezien de datum en de vermelding ďUrgentĒ was dit vermoedelijk het laatste verzoek voorafgaand aan haar deportatie naar Auschwitz.

  Informatie

  Geplaatst door:
  Redactie TracesOfWar.com
  Geplaatst op:
  19-05-2011
  Laatst gewijzigd:
  30-04-2012
  Feedback?
  Stuur het in!