TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  HMS Hunter was een H-klasse torpedobootjager en ťťn van de weinige 'neutrale' schepen die tijdens de Spaanse Burgeroorlog daadwerkelijk door oorlogshandelingen beschadigd raakte. HMS Hunter ging op 10 april 1940 ten onder tijdens de eerste slag bij Narvik.

  Werf:
  Kiellegging:
  Tewaterlating:
  Indienststelling:
  Einde:
  †Swan Hunter,
  Tyne and Wear
  25 maart
  1935
  25 februari
  1936
  30 september
  1936
  10 april
  1940

  Definitielijst

  torpedobootjager
  (Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.

  Afbeeldingen

  HMS Hunter in 1936 Bron: Wilco Vermeer collection.
  HMS Hunter in half gezonken toestand tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1937) Bron: Wilco Vermeer collection.

  Geschiedenis

  HMS Hunter werd op 13 december 1934 besteld en op 30 september 1936 afgeleverd. Na haar indienststelling, werd de torpedobootjager ingedeeld bij de 2nd Destroyer Flotilla, Mediterranean Fleet.

  Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, nam HMS Hunter deel aan de smaldelen ten bate van het Non-Intervention Committee. Hierbij liep het schip op 13 mei 1937 op een mijn ten zuiden van Almeria. Het schip dreigde te zinken en bij het voorval kwamen acht zeelieden om het leven en raakten 24 gewond. Het schip kreeg hulp van de Republikeinse Torpedobootjager LŠzaga. De mijnen waren enige weken voor het voorval gelegd door de Nationalistische motortorpedoboten Falange en Requetť. HMS Hyperion (H97) nam de Hunter op sleeptouw naar Almeria, vanwaar het schip door de kruiser HMS Arethusa (26) naar Gibraltar werd gebracht voor reparaties. Vervolgens dienden nog aanvullende reparaties plaats te vinden in Malta, waardoor HMS Hunter pas in november 1938 weer inzetbaar was bij de 2nd Destroyer Flotilla. In augustus 1939 ging het schip naar Plymouth voor verdere herinrichtingen.

  Na de werkzaamheden, werd HMS Hunter naar Freetown in Sierra Leone gezonden voor escorte operaties op de Atlantische Oceaan.

  In oktober 1939 werd HMS Hunter overgeplaatst naar North America and West Indies Station, waar het verbleef tot een nieuwe overplaatsing naar Home Fleet in februari 1940 plaatsvond. Voordat de torpedobootjager operationeel werd ingezet, volgde te Falmouth een herinrichting, waarna het schip vanaf 17 maart ingedeeld werd bij de 2nd Destroyer Flotilla.

  Met haar flottielje nam HMS Hunter deel aan Operatie Wilfred op 8 april 1940. Twee dagen later, op 10 april 1940, nam het schip deel aan het smaldeel dat een aanval ondernam op de Duitse vloot te Narvik in wat bekend werd als de eerste slag bij Narvik. Een torpedo afgevuurd door HMS Hunter trof de Duitse torpedoboot Z 22 Anton Schmitt. Op de terugtocht raakten de Britse torpedobootjagers slaags met Duitse opponenten. In het vuurgevecht dat volgde, raakte HMS Hunter zwaar beschadigd, waardoor het schip vaart verloor en werd geramd door de achter haar varende HMS Hotspur (H01). Als gevolg van de aanvaring en de beschadigingen, kapseisde HMS Hunter, waarbij 107 van haar opvarenden omkwamen.

  Lange tijd was de exacte locatie van het wrak van HMS Hunter onbekend. Op 5 maart 2008 werd bekend gemaakt dat het wrak was teruggevonden tijdens een internationale militaire oefening in hetzelfde gebied waar het schip verloren was gegaan. Het schip was uiteindelijk teruggevonden door de Noorse mijnenjager Hnoms Tyr, tijdens een gezamenlijke oefening met de Royal Navy, de Noorse Marine en de Nederlandse Marine.

  Definitielijst

  kruiser
  Snelvarend oorlogsschip van 8000-15000 ton, geschikt voor diverse taken als verkenning, verkenningsafweer en konvooibescherming.
  smaldeel
  Deel van een oorlogsvloot die zelfstandig opereert.
  torpedo
  Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.
  torpedobootjager
  (Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.

  Technische gegevens

  Naam:
  HMS Hunter
  Klasse:
  H-klasse
  Type:
  Torpedobootjager
  Land:
  Groot-BrittanniŽ
  Waterverplaatsing:
  Standaard: 1.340 BRT
  Maximaal: 1.859 BRT
  Afmetingen:
  Lengte: 98,50 meter
  Breedte: 10,10 meter
  Diepgang: 3,80 meter
  Aandrijving:
  2 x Parsons Stoomturbines
  3 x Admiralty Boilers
  Vermogen: 34.000 pk
  2 schachten
  Prestaties:
  Snelheid: 36 knopen
  Bereik: 10.240 km (15 knopen)
  Bewapening:
  4 x 1, QF 120-mm Mk. IX L/45 geschut
  2 x 4, 12,7 mm machinegeweren
  2 x 4, 533 mm torpedolanceerbuizen
  20 dieptebommen
  Bemanning: 137 - 146

  Definitielijst

  Torpedobootjager
  (Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.