TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Amerikaanse Torpedobootjagers van de Clemson-klasse
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 24 juli 2021

Amerikaanse Torpedobootjagers van de Clemson-klasse

De Clemson-klasse torpedobootjagers was een groep van 156 torpedobootjagers in dienst genomen tussen 1919 en 1922. Het ontwerp was gebaseerd op haar voorgangers van de Wickes-klasse. Binnen de Clemson-klasse werden de meeste schepen gebouwd van een aantal klassen die later bekend zouden staan als "flush-deckers", "four-stackers" of ook wel "four-pipers".

Britse destroyers voor de Nederlandse marine
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 9 december 2010

Britse destroyers voor de Nederlandse marine

Op 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers Nederland binnenvielen en voor Nederland de Tweede Wereldoorlog begon, beschikte de Koninklijke Marine over acht torpedobootjagers van de Admiralen-klasse. Verder waren er in Nederland vier torpedobootjagers van de Gerard Callenburgh-klasse in aanbouw. Reeds op die 10e mei ging de eerste jager verloren toen Hr. Ms. Van Galen, na een Duitse luchtaanval op het schip, zonk in de Merwehaven.

Britse Torpedobootjagers van de Tribal-klasse (I)
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 21 oktober 2021

Britse Torpedobootjagers van de Tribal-klasse (I)

In 1934 ontdekte de Britse Admiralty dat de Royal Navy met torpedobootjagers op internationale ontwikkelingen achter begon te geraken. Met het ontwerp van de Tribal-klasse werd deze achterstand ingelopen. Van de 27 gebouwde schepen opereerden er 22 tijdens de Tweede Wereldoorlog operationeel ingezet. Ondanks diverse problemen in ontwerp en aandrijving, waren het veelzijdige schepen.

Canadese Torpedobootjagers van de River-klasse
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 15 april 2021

Canadese Torpedobootjagers van de River-klasse

Tussen 1931 en 1945 classificeerde de Royal Canadian Navy een reeks torpedobootjagers onder de River-klasse (Torpedobootjager), vanwege hun naamgeving. De veertien torpedobootjagers, 12 overgenomen van de Royal Navy en twee gebouwd voor de Royal Canadian Navy) waren A-klasse (2), C-klasse (5), D-klasse (2), E-klasse (1), F-klasse (2), G-klasse (1), H-klasse (1) en de twee zelfgebouwde schepen afgeleid van de Britse A-klasse.

Duitse torpedobootjagers van de Z 1-klasse
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 11 november 2014

Duitse torpedobootjagers van de Z 1-klasse

Torpedobootjager (ZerstŲrer in het Duits) was tot 1934 een onbekend begrip voor de Duitse marine. Dit type oorlogsschepen dat speciaal ontworpen en gebouwd werd om op torpedoboten te jagen, kwam pas goed tot ontwikkeling tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog. De Reichsmarine, de voorloper van de Kriegsmarine, kreeg in 1919 echter zeer veel beperkingen opgelegd door de geallieerden. De voorwaarden stonden beschreven in het Verdrag van Versailles, dat op 28 juni 1919 ondertekend werd door de geallieerden en de Duitsers. De Duitse marine mocht onder andere geen torpedobootjagers bezitten met een grotere waterverplaatsing dan 800 ton. Schepen met een dergelijk klein tonnage en bewapend met torpedolanceerbuizen waren te klein en te langzaam om te fungeren als torpedobootjagers. Het waren in feite gewoon torpedoboten. De Reichsmarine kwam hierdoor niet tot de ontwikkeling van ZerstŲrer.

Japanse Torpedobootjagers van de Fubuki-klasse
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 11 mei 2021

Japanse Torpedobootjagers van de Fubuki-klasse

Het ontwerp van de Japanse Fubuki-klasse torpedobootjagers was zeer revolutionair en zette een nieuwe trend in het denken over dit soort schepen. Voor het eerst werd een bewapening toegepast van dubelloops 5 inch koepels op torpedobootjagers, waarbij de koepel waterdicht was en niet meer met de hand hoefde te worden gedraaid. Tot die tijd kenden de torpedobootjagers over de gehele wereld open geschutsopstellingen of koepels die aan de achterzijde open waren gelaten. Daarnaast werd voor het eerst een automatisch herlaadbare torpedolanceerinstallatie gebruikt.

Torpedobootjagers van de Admiralen-klasse
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 19 januari 2010

Torpedobootjagers van de Admiralen-klasse

In 1925 en 1927/28 werden bij verschillende Nederlandse werven acht nieuwe torpedobootjagers op stapel gezet, verdeeld in twee groepen, ter vervanging van de verouderde roofdierklasse torpedobootjagers. Het ontwerp van deze klasse kwam van de Britse werf Yarrow & Co te Glasgow. De prototypes van dit ontwerp waren HMS Ambuscade en HMS Amazone, twee fleet destroyers die de Britse Admiraliteit in 1924/25 liet bouwen. Met slechts kleine wijzigingen werd het ontwerp door de Koninklijke Marine overgenomen.

Torpedobootjagers van de Gerard Callenburgh-klasse
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 21 juni 2010

Torpedobootjagers van de Gerard Callenburgh-klasse

In 1922 had een vlootwetcommissie bepaald dat de vloot van de Koninklijke Marine de komende jaren minimaal zou moeten bestaan uit onder andere 24 torpedobootjagers. In oktober 1923 werd dit vlootwetsontwerp verworpen door de Tweede Kamer. In 1930 werd door de toenmalige minister van Marine, dr. L.N. Deckers, het aanbouwbeleid voor de marine bepaald van 1930 tot 1940. Het zogenaamde ďvlootplan DeckersĒ behelsde slechts de helft van het aantal te bouwen eenheden in vergelijking met het in 1923 voorgestelde plan en werd daarom ook wel het ďhalve minimumĒ genoemd.