De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

HMS Hermes, Britse vliegdekschip

  Inleiding
  De HMS Hermes was Groot-BrittanniŽ's eerste, speciaal voor dat doel, gebouwde vliegdekschip. Het ontwerp werd gebaseerd op een kruiserontwerp van rond 1917. Het was vooral als een patrouilleschip ontworpen, met ongeveer hetzelfde doel als een kruiser. Hierdoor was het een relatief klein vliegdekschip, met een kleine hoeveelheid vliegtuigen aan boord.

  Werf:
  Kiellegging:
  Tewaterlating:
  Indienststelling:
  Einde:
  Armstrong Whitworth

  15 januari
  1918
  11 september
  1919
  18 februari
  1924
  9 april
  1942

  Geschiedenis

  De kiel werd op 15 januari 1918 gelegd bij Armstrong Whitworth en bijna twee jaar later, op 11 september 1919 werd het te water gelaten. Het duurde echter nog ruim vijf jaar alvorens de HMS Hermes operationeel werd. Dit was vooral te danken aan de nodige aanpassingen die, op basis van de ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog, werden gepleegd.

  Het schip was oorspronkelijk ingericht om zowel landvliegtuigen als drijvervliegtuigen te herbergen. De hangar had benedendeks een uitgang naar het achterdek, alwaar, met behulp van kranen, drijvervliegtuigen in en uit konden worden geladen. In 1933 werd het schip onderworpen aan een modernisering. Nadat het op 1 november 1934 weer gereed was, vertrok de HMS Hermes naar het Verre Oosten alwaar het werd ingedeeld bij China Station. In 1937 werd het schip korte tijd uit dienst genomen en in reserve gehouden. Tot augustus 1939 diende de oude dame voornamelijk als trainingsschip.

  Technische gegevens

  Naam:
  HMS Hermes
  Type:
  Vliegdekschip
  Land:
  Groot-BrittanniŽ
  Waterverplaatsing:
  Standaard: 10.850 BRT
  Maximaal: 13.700 BRT
  Afmetingen:
  Lengte: 182,90 meter
  Breedte: 21,40 meter
  Diepgang: 6,90 meter
  Aandrijving:
  Vermogen: 40.000 shp
  2 Parsons stoom turbines, 2 schachten
  6 Yarrow boilers van het 3-drum type
  Prestaties:
  Snelheid: 25 knopen
  Bepantsering:
  Pantsergordel 7,62 cm
  Vliegdek: 2,54 cm
  Bewapening:
  6 x 140 mm enkelloops kanonnen
  4 x 102 mm enkelloops luchtafweer
  2 x 12,7 mm vierloops luchtafweer
  6 x 20 mm luchtafweer
  12 vliegtuigen (meestal Fairey Swordfish)
  Bemanning:
  566 (exclusief vliegbemanning)
  ca. 700 (inclusief vliegbemanning)

  Tweede Wereldoorlog
  Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de HMS Hermes weer in dienst gesteld. Vanaf 3 september 1939 diend het schip bij de Britse Home Fleet in een smaldeel samen met de HMS Couragious. Toen deze laatste op 17 september 1939 door een torpedo tot zinken werd gebracht, spoedde de HMS Hermes naar de haven. Doordat ook de HMS Glorious verloren ging, was de HMS Hermes voor korte tijd het enige vliegdekschip in de Britse thuiswateren.

  Vanaf oktober 1939 opereerde het schip, samen met de HMS Neptune en het Franse slagschip Strassbourg in West-Indische wateren, om een maand later samen met de Franse kruisers Foch en Dupleix in de wateren rond Dakar te patrouilleren.

  Het schip had een groot aantal tekortkomingen. Het was slecht beschermd tegen luchtaanvallen, was relatief langzaam en had, vanwege de grote opbouw, problemen met de stabiliteit. De HMS Hermes werd daarom onbruikbaar geacht voor de strijd in Europa en zou naar het Verre Oosten worden gestuurd. De HMS Hermes keeg als thuisbasis Ceylon. Tijdelijk werd het schip echter eerst gestationeerd in Brest om de Fransen te ondersteunen in hun strijd tegen de Duitsers. Vervolgens ging de HMS Hermes naar Dakar. Bij de wapenstilstand tussen Duitsland en Vichy-Frankrijk, werd het schip haastig buitengaats gebracht om de Franse Vichy-vloot in de gaten te houden. In deze rol werden haar Swordfish torpedovliegtuigen op 8 juli 1940 er opuit gestuurd om het Franse slagschip Richelieu aan te vallen. Hierbij trof ťťn torpedo doel.

  De rest van 1940 wordt doorgebracht als beschermer van diverse konvooien, waarna de HMS Hermes in februari 1941 naar de Indische Oceaan werd gestuurd ter versterking van Force T. Het is hier voornamelijk betrokken bij patrouille- en konvooidiensten.

  Tijdens konvooidienst richting Zuid-Afrika kwam de HMS Hermes in aanvaring met een ander schip en moest het voor reparaties een Zuid-Afrikaanse haven binnenlopen. Het volgende operatiegebied was de Perzische Golf, waarbij manschappen van de HMS Hermes in april 1941 betrokken waren bij de Britse invasie van Irak.

  Commanding Officer:


  Captain Captain James Douglas Campbell
  (1928 - 1930)  Captain Fitzroy Evelyn Patrick Hutton
  (25 augustus 1939)

  Captain Richard Francis John Onslow
  (7 mei 1940 - 9 april 1940

  Einde
  Halverwege 1942 was de HMS Hermes betrokken bij konvooidiensen in het Verre Oosten. Tijdens een tocht van Trincomalee naar de Malediven werd het konvooi aangevallen door duikbommenwerpers van de Japanse vliegdekschepen Akagi, Hiryu en Soryu. Bij deze aanval op 6 april 1942 werden een torpedobootjager, een korvet, twee tankers en de HMS Hermes tot zinken gebracht.

  Vliegtuigeskaders
  Van september 1939 tot en met het einde was No. 814 Squadron aan boord gestationeerd met Fairey Swordfish Mk II toestellen. In mei 1940 was voor korte tijd ook een detachement van No. 710 Squadron aan boord met Supermarine Walrus Mk I toestellen.


  Definitielijst

  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  invasie
  Gewapende inval.
  kruiser
  Snelvarend oorlogsschip van 8000-15000 ton, geschikt voor diverse taken als verkenning, verkenningsafweer en konvooibescherming.
  slagschip
  Zwaar gepantserd oorlogsschip met geschut van zeer zwaar kaliber.
  smaldeel
  Deel van een oorlogsvloot die zelfstandig opereert.
  torpedo
  Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.
  torpedobootjager
  (Engels=destroyer) Zeer lichtgebouwd, snel en wendbaar oorlogsschip, bestemd om door verrassingsaanvallen grote vijandelijke schepen met de torpedo tot zinken te brengen.

  Afbeeldingen

  HMS Hermes Bron: Shipbucket.com.
  Overzichtstekening HMS Hermes Bron: Wilco Vermeer collection.
  HMS Hermes in 1924 Bron: Wilco Vermeer collection.
  HMS Hermes (1931) Bron: Wilco Vermeer collection.
  De ondergang van HMS Hermes Bron: Wilco Vermeer collection.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  13-03-2015
  Feedback?
  Stuur het in!