De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

U-571

  Titel: U-571 (USA 2000) ca. 115 minuten.
  Acteurs: o.a. Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel en
  Jon Bon Jovi.
  Regisseur: Jonathan Mostow
  Uitgebracht: 2000
  Bijzonderheden: Aan het einde van de aftiteling komt de volgende tekst voorbij; 'The characters and events depicted in this photoplay are fictitious, any similarity to actual persons, living or dead is purely coincidental' Een simpele disclaimer voor een stukje geschiedvervalsing; in werkelijkheid waren het de Britten die de Duitse Enigma-decoder buitmaakten.
  Omschrijving:

  Aan deze film werkten behalve de Italiaanse en de Maltezer marine ook Vice Admiral Patrick Hannifin (US Navy), Commander David Balme (Royal Navy) en Kapitan Hans Joachim Krug mee als adviseurs. Laatst genoemde was ook betrokken bij de productie van de Oorlogsfilm 'Das Boot', die eveneens over een U-boot gaat. Bovendien was Krug 'first officer' op de U-219 tijdens WO 2.

  Het productieteam van deze film spaarde kosten noch moeite om alles zo getrouw mogelijk over te laten komen. Vice-Admiral Patrick Hannifin was zelfs de gehele opnameperiode aanwezig. Geen wonder; de man voer ooit op de S-33 en voerde bovendien het commando op een op de Duitsers buitgemaakte U-boot !!

  Commander David Balme was trouwens de Britse commandant die op 9 Mei 1941 met zijn destroyer de Duitse U-110 naar de oppervlakte wist te krijgen.
  Standaard procedure was vervolgens om met de destroyer de onderzeeŽr te rammen zodat de U-boot bemanning niet in staat was hun oppervlaktekanon af te vuren.
  Vanaf de brug zag Balme de Duitse bemanning, die ook op de hoogte was van deze procedure, in paniek de onderzeeŽr verlaten. Hij besloot het Duitse vaartuig niet te rammen en ging aan boord om zo de Enigma codeermachine buit te maken. De actie was cruciaal voor de geallieerde code-brekers die non stop vanuit Bletchley Park (Engeland) bezig waren met het vertalen van Duitse gecodeerde berichten.
  Een deel van dit verhaal zal later dit jaar als film uit komen onder de titel 'Enigma', met onder anderen Kate Winslet.

  De U-571 is een oorlogsfilm van een aparte categorie waarin 'Das Boot' wel de bekendste voorganger is.

  Deze film speelt zich voor het grootste gedeelte af op open zee.
  Een Duitse onderzeeŽr torpedeert een geallieerd transportschip. Het zinkende schip blijkt echter door een oorlogsschip begeleid te worden en de aanval op de Duitse onderzeeboot wordt direct ingezet. De Duitse U-boot, de U-571, raakt beschadigd maar weet weg te sluipen van het strijdtoneel.
  Door de Amerikaanse inlichtingendienst wordt een noodsignaal opgevangen, en via het Franse verzet komt de mededeling door dat er een Duitse ondersteunings-onderzeeŽr met een uitgebreide montageploeg is vertrokken naar de positie van de U-571.

  De bemanning van de S-33, een wat oudere Amerikaanse onderzeeŽr, is met verlof in verband met het huwelijk van ťťn van de officieren. Luitenant Tyler (Matthew McConaughey), heeft net voor de bruiloft te horen gekregen dat hij niet bevorderd wordt tot commandant van een eigen vaartuig. Zijn gezagvoerder, de commandant van de S-33, (Bill Paxton) heeft een negatief advies gegeven aan de commissie die Tyler een eigen commando toe had kunnen wijzen.
  Dan worden de vrolijke Glenn Miller-achtige klanken van de bruiloftsband onderbroken door MP's die het gebouw binnenkomen. Het verlof van de gehele crew wordt per direct ingetrokken en de bemanning dient zich direct naar de basis te begeven.

  Eenmaal op zee blijkt de missie even simpel als gevaarlijk te zijn; de U-571 dient door middel van een list geŽnterd te worden en de beruchte Duitse codeermachine moet worden buitgemaakt.
  Inlichtingen officier Coonan (David Keith) is hiervoor aan boord gekomen. Deze acteur kennen we ook als maatje van Richard Gere in 'An Officer and a Gentleman'.

  De spanning in de vochtige, bedompte onderzeeŽr druipt van het scherm.
  Het geluid van de Asdic-peilinstallatie van de opsporingsschepen plus de alom ontploffende dieptebommen doen de adem in je keel stokken. Dieper dan 100 meter onder water in een ijzeren gedrocht dat even gevaarlijk als kwetsbaar is. Gevaarlijk als de stille jager op schepen, maar nadat de torpedo's (Fishes) af zijn geschoten een makkelijk te bedreigen prooi voor de escorteschepen.

  Van de U-571 in de film is alleen de periscoop authentiek. Deze werd immers in een oude Duitse opslagloods gevonden. De rest van de onderzeeŽr werd nagebouwd met behulp van de originele blauwdrukken. Hier werd maar liefst een jaar over gedaan.

  Het Duitse vliegtuig dat in de film gebruikt wordt is in werkelijkheid een Italiaans vliegtuig dat door een verzamelaar beschikbaar werd gesteld.

  Beoordeling: (De moeite meer dan waard)

  Definitielijst

  Asdic
  Engelse afkorting voor: Allied Submarine Detection Investigation Committee. Door de Britten gebruikt systeem om Duitse onderzeeŽrs op te sporen. ASDIC zond een elektronisch signaal en ving de echo van deze signalen op en zette deze om in geluid, de bekende 'ping'. ASDIC had maar een bereik van 1,5 zeemijl en er was een ervaren luisteraar nodig om een U-boot te onderscheiden van een school vissen.
  Enigma
  Cryptografische (de)coderingsmachine. In gebruik bij de Duitsers gedurende de oorlog. Enigma werd gekraakt door de Engelsen, geholpen door de Polen, waardoor veel Duitse (militaire) informatie bij hen vooraf bekend was.
  torpedo
  Oorlogswapen, met van een explosieve lading voorzien sigaarvormig lichaam met een voortstuwings- en besturingsmechanisme, bestemd om na lancering via het water zijn weg te zoeken naar vijandelijke schepen en deze door een onderwaterexplosie uit te schakelen.
  U-boot
  Duitse benaming voor onderzeeboot. Duitse U(ntersee)-boten hebben tot in mei 1943 een belangrijke rol gespeeld in de oorlogvoering. Ook veel vracht- en passagiersboten werden door deze sluipmoordenaars van de zee getorpedeerd en tot zinken gebracht.

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Don van den Bogert
  Geplaatst op:
  10-03-2003
  Laatst gewijzigd:
  27-03-2005
  Feedback?
  Stuur het in!