TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

U-571

Titel: U-571 (USA 2000) ca. 115 minuten.
Acteurs: o.a. Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel en
Jon Bon Jovi.
Regisseur: Jonathan Mostow
Uitgebracht: 2000
Bijzonderheden: Aan het einde van de aftiteling komt de volgende tekst voorbij; 'The characters and events depicted in this photoplay are fictitious, any similarity to actual persons, living or dead is purely coincidental' Een simpele disclaimer voor een stukje geschiedvervalsing; in werkelijkheid waren het de Britten die de Duitse Enigma-decoder buitmaakten.
Omschrijving:

Aan deze film werkten behalve de Italiaanse en de Maltezer marine ook Vice Admiral Patrick Hannifin (US Navy), Commander David Balme (Royal Navy) en Kapitan Hans Joachim Krug mee als adviseurs. Laatst genoemde was ook betrokken bij de productie van de Oorlogsfilm 'Das Boot', die eveneens over een U-boot gaat. Bovendien was Krug 'first officer' op de U-219 tijdens WO 2.

Het productieteam van deze film spaarde kosten noch moeite om alles zo getrouw mogelijk over te laten komen. Vice-Admiral Patrick Hannifin was zelfs de gehele opnameperiode aanwezig. Geen wonder; de man voer ooit op de S-33 en voerde bovendien het commando op een op de Duitsers buitgemaakte U-boot !!

Commander David Balme was trouwens de Britse commandant die op 9 Mei 1941 met zijn destroyer de Duitse U-110 naar de oppervlakte wist te krijgen.
Standaard procedure was vervolgens om met de destroyer de onderzeeŽr te rammen zodat de U-boot bemanning niet in staat was hun oppervlaktekanon af te vuren.
Vanaf de brug zag Balme de Duitse bemanning, die ook op de hoogte was van deze procedure, in paniek de onderzeeŽr verlaten. Hij besloot het Duitse vaartuig niet te rammen en ging aan boord om zo de Enigma codeermachine buit te maken. De actie was cruciaal voor de geallieerde code-brekers die non stop vanuit Bletchley Park (Engeland) bezig waren met het vertalen van Duitse gecodeerde berichten.
Een deel van dit verhaal zal later dit jaar als film uit komen onder de titel 'Enigma', met onder anderen Kate Winslet.

De U-571 is een oorlogsfilm van een aparte categorie waarin 'Das Boot' wel de bekendste voorganger is.

Deze film speelt zich voor het grootste gedeelte af op open zee.
Een Duitse onderzeeŽr torpedeert een geallieerd transportschip. Het zinkende schip blijkt echter door een oorlogsschip begeleid te worden en de aanval op de Duitse onderzeeboot wordt direct ingezet. De Duitse U-boot, de U-571, raakt beschadigd maar weet weg te sluipen van het strijdtoneel.
Door de Amerikaanse inlichtingendienst wordt een noodsignaal opgevangen, en via het Franse verzet komt de mededeling door dat er een Duitse ondersteunings-onderzeeŽr met een uitgebreide montageploeg is vertrokken naar de positie van de U-571.

De bemanning van de S-33, een wat oudere Amerikaanse onderzeeŽr, is met verlof in verband met het huwelijk van ťťn van de officieren. Luitenant Tyler (Matthew McConaughey), heeft net voor de bruiloft te horen gekregen dat hij niet bevorderd wordt tot commandant van een eigen vaartuig. Zijn gezagvoerder, de commandant van de S-33, (Bill Paxton) heeft een negatief advies gegeven aan de commissie die Tyler een eigen commando toe had kunnen wijzen.
Dan worden de vrolijke Glenn Miller-achtige klanken van de bruiloftsband onderbroken door MP's die het gebouw binnenkomen. Het verlof van de gehele crew wordt per direct ingetrokken en de bemanning dient zich direct naar de basis te begeven.

Eenmaal op zee blijkt de missie even simpel als gevaarlijk te zijn; de U-571 dient door middel van een list geŽnterd te worden en de beruchte Duitse codeermachine moet worden buitgemaakt.
Inlichtingen officier Coonan (David Keith) is hiervoor aan boord gekomen. Deze acteur kennen we ook als maatje van Richard Gere in 'An Officer and a Gentleman'.

De spanning in de vochtige, bedompte onderzeeŽr druipt van het scherm.
Het geluid van de Asdic-peilinstallatie van de opsporingsschepen plus de alom ontploffende dieptebommen doen de adem in je keel stokken. Dieper dan 100 meter onder water in een ijzeren gedrocht dat even gevaarlijk als kwetsbaar is. Gevaarlijk als de stille jager op schepen, maar nadat de torpedo's (Fishes) af zijn geschoten een makkelijk te bedreigen prooi voor de escorteschepen.

Van de U-571 in de film is alleen de periscoop authentiek. Deze werd immers in een oude Duitse opslagloods gevonden. De rest van de onderzeeŽr werd nagebouwd met behulp van de originele blauwdrukken. Hier werd maar liefst een jaar over gedaan.

Het Duitse vliegtuig dat in de film gebruikt wordt is in werkelijkheid een Italiaans vliegtuig dat door een verzamelaar beschikbaar werd gesteld.

Beoordeling: (De moeite meer dan waard)

Informatie

Artikel door:
Don van den Bogert
Geplaatst op:
10-03-2003
Laatst gewijzigd:
19-05-2019

Afbeeldingen

Afbeeldingen