TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoalbum mobilisatietijd in en om Neerkant

  Deze foto's uit het fotoalbum van Reserve 2e Luitenant Max Lahm lijken allemaal gemaakt te zijn in of om Neerkant. De foto's zijn vermoedelijk gemaakt in 1939, tijdens de mobilisatie in Nederland. Het I bataljon, 27e Regiment Infanterie (I-27.R.I.) had daar haar hoofdkwartier alvorens dit te verhuizen naar boerderij Nachtegaal aan de huidige Wittedijk 18 in Deurne. Het bataljon was in de Peel in Noord-Brabant verantwoordelijk voor het verdedigen van een deel van de Peel-Raamstelling. Deze stelling was de derde verdedigingslinie achter de grens met Duitsland en de Maaslinie, achter de rivier de Maas.

  Het cafť is dat van Jan Verheijen aan de Dorpsstraat, stond ter hoogte van het appartementencomplex aan de linkerkant van de St. Willibrordusschool. De houten schuur is de rijwielhandel van Chris de Corte.

  Links: Reserve 2e Luitenant M. Lahm, Commandant Verbindingsafdeling I-27.R.I. Rechts: J. v.d. Venne, ziekenverpleger, I-27.R.I.

  Het tentenkamp werd later vervangen door barakken en lag op de velden aan de Heitrak, ten noorden van het bosje op de kruising met de Buizerdweg. Rechts: Parade 30 april 1939, hier lopen de militairen in zuidelijke richting door de Dorpsstraat.

  Rechts: Mevrouw Wilhelmina Lenders-Wilms, geboren 27-03-1880 te Helden, overleden op 29-10-1949 te Helmond.

  Reserve 1e Luitenant D.J. Oggel, Adjudant I-27.R.I. en Reserve 2e Luitenant J. Kolthoff, Adm. + V.O. I-27.R.I. te Neerkant 1939. Op de achtergrond de kerktoren van Neerkant. Rechts: Rademakers in Neerkant.

  Foto's zijn gepubliceerd met toestemming van de familie en mogen zonder uitdrukkelijke toestemming niet worden overgenomen.

  Met dank aan

  - Familie Max Lahm.
  - Leo G. Lensen.
  - Kevin Prenger.
  - Richard Schoutissen, Stichting Oorlogsslachtoffers.
  - Theo van Teeffelen, Neerkants Historisch Erfgoed.

  Definitielijst

  Infanterie
  Het voetvolk van een leger (infanterist).
  mobilisatie
  Een leger in staat van oorlog brengen, dus eigenlijk de overgang van vredestoestand naar oorlogstoestand. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd op 29 augustus 1939.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Informatie

  Artikel door:
  Jeroen Koppes
  Geplaatst op:
  30-05-2019
  Laatst gewijzigd:
  31-05-2019
  Feedback?
  Stuur het in!